Седење со свиткани колена – како да го одвикнете детето од оваа положба

Децата едноставно не сакаат да седат правилно. Многу им е подобро кога седат на задникот, додека нозете им се свиткани на страните кај колената. Кога се гледа одгоре, оваа положба е во форма на буквата „W“. Многу родители се прашуваат дали тоа е добро за развојот на нивното дете. Децата обично ја заземаат оваа положба кога ќе научат да го држат телото исправено без поддршка. За некои деца ова е само привремено, а некои мали деца претпочитаат да седат вака подолго, особено ако горниот дел од телото не е доволно силен.

Зошто децата ја заземаат позицијата „W“?
На децата им се допаѓа оваа поза бидејќи речиси не им е потребна сила во мускулите и многу лесно можат да се свртат и да го движат телото.

Зошто треба да ги одвикнеме децата од седење во таа положба?
Мускулите на бутовите во оваа положба остануваат затегнати. Кога се предолго во таа положба, тоа може да влијае врз зглобовите, а потоа и врз одењето на детето.

Бидејќи мускулите на бутовите не добиваат шанса да се опуштат, често има вкочанетост во нив.
Бидејќи горниот дел од телото не е зајакнат во оваа положба, тој останува многу послаб отколку што треба да биде.
Еден од главните проблеми е распределбата на тежината. Речиси ништо не се дистрибуира, сè се пренесува на колковите.

Како да ја сменам оваа навика кај детето?
Бидејќи многу деца знаат да се навикнат и постојано да седат така, би било добро да ги одвикнете, па направете го следното:
-Масирајте ги мускулите за зајакнување по оваа положба.
-Зајакнување на горниот дел од телото и истегнување со јога-вежби се добра идеја. Оставете го детето да лежи на стомак, а потоа нека го подигне горниот дел од телото, потпирајќи се на рацете.
-Потсетете го вашето дете да ја смени позицијата секогаш кога ќе го видите дека седи на тој начин.
-Ако на детето му е тешко да седи во друга положба, ставете го на стол, каде што ќе треба да седи правилно.

Оставете го детето да биде активно, да вози велосипед, да оди на пливање, да си игра надвор и на тој начин да ги движи мускулите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *