Секој ден треба да пиете по два витамини, а постарите од 50 години и еден лек

Покрај движењето и витаминот Ц, земете витамин Д3, од 2.000 до 5.000 меѓународни единици, а сите над 50 години треба да пијат 100 милиграми аспирин. Аспирин затоа што ако дојде некој вирус и ја попречи циркулацијата, ќе го разреди и нема да имаме проблем со срцев удар поради виремија. Имајте доверба само во медицината“, рече д-р Хаџитановиќ, гостин во „Јутра“ на Телевизија Прва.

Во случај да имате треска или воспалено грло, консултирајте се со лекар, рече докторот кој рече дека секоја настинка не е корона. Инаку, вчера речиси сите медиуми објавија дека група луѓе, голи до појас, стојат пред куќа на Звездара, во Белград и дека наводно се лекуваат од коронавирусот со алтернативни методи.

Според истите, неименувани извори, веќе неколку дена се случуваат слични собири и изгледаат како едно лице со визир на главата да ги прска тие луѓе со нешто. Немаат маски, дистанца и се, бидејќи мислам дека ова, ако е вистина, е поголем проблем. Осврнувајќи се на овој случај, докторот рече дека луѓето секогаш треба да веруваат „во луѓе кои се од науката, кои цел живот го поминале со пациенти и кои ги имаат најдобрите решенија“.

„Медицината постои со векови, народите низ пракса виделе што е најдобро за нивното здравје. Во време кога имаме сериозни епидемии, без соодветен лек и правилен третман, нема лек. Луѓето кои сакаат да се занимаваат со каков било третман, имајќи предвид дека постојат различни видови на болести и дека има различни причини и дека секој од нас е личност за себе, третманот е за секој поединец“, подвлече докторката. Тој вели и дека ако некој има сериозен проблем да се обрати до стручни лица.

„Го ризикувате вашето здравје на вакви работи“, истакна тој и додаде дека со текот на годините имало различни примери на надрилекарство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *