СОВЕТ ОД РУСКИ ПЕДИЈАТАР КОИ ТРЕБА ДА ГО ЗАПАМТУВААТ СИТЕ РОДИТЕЛИ: Со следните чекори, детето МНОГУ ЛЕСНО ќе се осамостои

Понекогаш родителите премногу ги штитат своите деца од бескрајна љубов, но обично подоцна излегува дека тоа не е најдобро за нив.

Еден од најпознатите руски педијатри, д-р Комаровски, постојано ги насочува родителите кон правилно воспитување на нивните деца. Мајките и татковците многу често сакаат да ги „поштедат“ своите деца, и прават се за нив, а тоа не е добро за нивниот понатамошен развој.

Затоа ви ги пренесуваме многу важните совети на овој многу популарен лекар, чии упатства ги следат бројни партнери ширум светот.
Имено, овој голем експерт се осврна на една многу важна тема – независноста на детето. Тоа е основа која многу ќе му значи во иднина.

– Што се однесува до независноста – кога детето се обидува да направи нешто сам, треба да се мешате само кога тоа ја загрозува неговата или туѓа безбедност и здравје. Во спротивно, на детето треба да му се дозволи се да прави самостојно, да греши, да се обидува, а кога ќе го добие посакуваниот резултат да биде пофалено. Акцентот е ставен на фактот дека детето успеало да го направи тоа и тоа самостојно. Ова е клучен момент во учењето независност – истакнува докторката.

Исто така, тој објаснува дека децата се различни, затоа треба да има посебен пристап кон образованието за секого.

– Секако, практиката „да не се меша со родителите“ е особено погодна кога детето веќе го запознало светот околу него и се труди да направи сè самостојно. Но, има разни деца – има деца кои на десет години трпеливо чекаат мајка им да им ги прицврсти копчињата – вели докторката и додава:

– Во тој случај треба да се свртиме кон различни педагошки закони, оние кои се сведуваат на тоа дека родителот не смее да се откаже од својата одлука под влијание на детското „не“.

Д-р Комаровски исто така сликовито објасни каква работа би било пожелно да земете:

– Сакаш да излезеш, но не сакаш да се закопчаш? Сакате да јадете, но не сакате да држите лажица? Сакате да го одржувате задникот чист, но не сакате да го избришете? Што да правите, големи се шансите да не излезете надвор, да бидете гладни, да ви се извалка газот.

Ова не е суровост, туку навикнување на детето на реалниот живот, во кој утре нема да има многу луѓе кои ќе му бидат достапни на секој час и без прашање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *