Спирулина – начин на употреба и бенефити

Спирулината е природна “алга” во прав, која е неверојатно богата со протеини и добар извор на антиоксиданти, Б-витамини и други хранливи материи. Кога е набрана правилно од неконтаминирани езера и останатите водни површини, таа е една од најмоќните извори на хранливи состојки на располагање. Таа во голема мера е составена од протеини и есенцијални амино киселини, и обично се препорачува на вегетаријанци поради нејзината висока природна содржина на железо.

Високата концентрација на протеини и железо, исто така, ја прави идеална за време на бременоста, по операција, или во секое време кога на имунолошкиот систем му треба појачување.

Здравствени својства
И покрај тоа што имаа вкус на езерски ѓубренц, Спирулината има големи здравствени квалитети:

Спирулината е 65% протеини и аминокиселини, вклучувајќи ги и основните гама масни киселини линоленска киселина (GLA) која има добивано многу внимание за своите анти-воспалителни својства, особено кога се зема со други квалитетни Омега-3 додатоци како Ферментирано рибино масло. Тоа ги содржи сите есенцијални амино киселини. GLA тешко може да се најде во извор од храна и нормално, мора да биде создадена од телото. Спирулината е еден од ретките храни со природна содржина GLA.

Спирулината содржи омега 3, 6 и 9 и е особено богата со омега-3.

Спирулината е исклучително богата со хлорофил, кој помага да се отстранат отровите од крвта и го зајакнува имунолошкиот систем.

Спирулината има многу висока концентрација на био-достапно железо и е одлична за време на бременоста и за оние со анемија и нема да предизвика запек. Протеини и хранливите материи во Спирулината се био достапни и лесно апсорбирливи. Спирулината е голем извор и на други хранливи материи, вклучувајќи (според Википедија): “Спирулината содржи витамини Б-1 (тиамин), Б-2 (рибофлавин), Б-3 (никотинамид), Б-6 (пиридоксин), Б-9 (фолна киселина), витамин Ц, витамин Д, витамин А и витамин Е. Таа е исто така извор на калиум, калциум, хром, бакар, железо, магнезиум, манган, фосфор, селен, магнезиум и цинк. Спирулината содржи многу пигменти кои можат да бидат корисни”.

Спирулината е исто така неверојатно богата со калциум со повеќе од 26 пати на калциум во млекото, што го прави одличен за децата, постарите лица и за време на бременоста. Некои истражувања сугерираат дека спирулина може да биде корисна за оние кои страдаат од алергии и алергиски реакции. Содржина на фосфор, спирулина ја прави корисна како дел од режимот на забна реминерализација. Новите докази покажуваат дека се врзува со радиоактивни изотопи и може да биде корисна за изложеност на радиоактивност или радиотерапија. Протеините во спирулина се многу корисни и имаат нето стапка на искористеност на протеини помеѓу 50-61%. Спирулина може да се поврзе со тешки метали во телото и да ви помогне да ги отстраните. Спирулина може да го зголеми согорувањето на мастите за време на вежбање.

Како да се консумира Спирулината
Здравствени придобивки на спирулина во прав 300×171, при изборот на спирулина, бидете сигурни да одберете еден кој е органски, бидејќи може да бидат загадени или имаат нитратни соединенија како адитиви.

Поради тоа што има вкус на вода од бара, многу луѓе преферираат да консумираат капсули од спирулина.

Предупредувања за Спирулината
Оние со фенилкетонурија треба да се консултираат со лекар пред да ја консумираат, бидејќи ја содржи таа амино киселина. Оние кои се на било кој тип на лекови за анти-коагулација треба да се консултираат со лекар пред да почнат со консумација на Спирулината. Некои луѓе со автоимуна болест не ја поднесуваат добро спирулина. Ако сте бремени, доите или имате некаква медицинска состојба, консултирајте се со вашиот лекар пред да почнете со консумација на Спирулината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *