Ставате омекнувач – но вашата облека сè уште не мириса доволно: еве каде грешите, ова треба да го знаат сите

Изгледа дека нема ништо полесно од перење алишта во машина за перење. Сепак, и оваа тривијална работа има многу повеќе „замки“ отколку што можете да замислите.Премногу висока температура на водата Облеката ќе ја задржи формата и бојата подолго и ќе се истроши побавно ако ја перете на пониски температури. Дополнително, топлата или ладната вода може да се справи со нечистотијата исто како и топлата ако имате добра машина за перење и детергент. Само предмети како постелнина или крпи може да се перат на 90°C за дезинфекција. Се друго може да се пере на пониски температури.

Премногу детергент или омекнувач

Вишокот детергент може да го затне дозерот за детергент и да предизвика непријатни мириси, а премногу омекнувач го отежнува перењето на облеката. Внимателно прочитајте ги дозите наведени на пакувањето и не заборавајте да ја користите мерната чаша. Ако вашите предмети се многу валкани, користете го режимот за перење или извршете 2 циклуси.
Користете омекнувач на сите алишта

Освен што ја прави ткаенината кадифена, омекнувачот го олеснува пеглањето. Сепак, впивањето на ткаенината се намалува со текот на времето, па затоа е подобро да не се користи за перење крпи, спортска облека или други предмети направени од микрофибер, еластин или спандекс.
Прекумерно миење тексас

Производителите на тексас имаат радикално мислење за оваа точка: советуваат да не се мие во машина за да се зачува бојата подолго. Доколку не сте подготвени да ја следите оваа препорака, оптималниот интервал помеѓу 2 миења е период од 2 до 6 месеци, во зависност од тоа колку често носите фармерки и од индивидуалните карактеристики на вашето тело.

Неправилното сушење влијае на вашата облека исто толку негативно како и неправилното перење. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да избегнете грешки: – Не користете премногу автоматско сушење: тоа ги троши вашите работи и побрзо губат боја. Не користете го за сува и нежна ткаенина. Не обесувајте плетени и волнени предмети бидејќи ќе ја изгубат формата. Исушете ги на пешкир на хоризонтална површина.-Пред да ги закачите алиштата протресете ги за да спречите брчки.
Лошо одржување на машината за перење

Нечистотија, остатоци од детергент и се што се акумулира во машината за перење со текот на времето, порано или подоцна ќе се навлезе во вашата облека, што ќе доведе до лоши мириси и бели дамки. За да го спречите ова, следете неколку едноставни правила за одржување:
-Празнете ја машината после секое перење.-По секое перење отстранете го преостанатиот детергент од гумата на вратата.
– Редовно сушете го садот за детергент – Еднаш месечно пуштете ја машината „празна“ со детергент и средство за дезинфекција

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *