СТАРЕЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ: Ова е јасен доказ дека Бог се грижи за нас и ги решава сите наши проблеми уште пред да се случат!

Бог се грижи за сите наши проблеми, дури и пред тие да се појават
Никогаш немав пари и во еден момент се случи да ми требаат илјада драхми. Додека ја чистев градината, очите ми застанаа на шуплината во циглите што ја ставив под таблата за моите посетители да седнат.

Во една од тие шуплини забележав една свиткана хартија и со помош на стап ја извлеков од таму. Ја расклопив оваа хартија и во неа најдов чек од илјада драхми, заедно со список на имиња што треба да се спомнат за време на Божествената Литургија.

Бев многу трогнат од две причини: прво, бев изненаден од начинот на кој Божјата промисла се погрижи за моите потреби уште пред да бидам свесен за нив. Второ, ме зачуди верата на еден од посетителите кој остави свиткано парче хартија во шуплина меѓу циглите верувајќи дека некако ќе го најдам (сигурно знаеше дека никогаш не прифаќам пари, па си го најде патот да ми го дадеш).“

„Понекогаш ми се случува наеднаш да ми текне, на пример, да мислам дека нема да ми биде доволно вино за причест. Веднаш престанувам да размислувам за тоа, но истиот ден или следниот ден некој носи вино за причест. Меѓутоа, интересно е што личноста што го носи тоа вино обично доаѓа од далеку, од Крит или јужна Грција, па таа мора да го донела уште пред да сфатам дека можеби ми недостасува.

Затоа, јас јасно гледам дека Бог се грижи за сè уште пред ние самите да станеме свесни за тоа и да се обратиме кон Него за помош: затоа што вашиот Отец знае што ви треба пред да Го побарате… и вашиот небесен Татко знае дека ви треба сè. ова… (Мт. 6:32-34)“. Старец Паисје Светогорац

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *