Тајната за уживање во мајчинството

Се чини дека повеќето жени формираат свои ставови за мајчинството и за тоа што значи да се биде добра мајка многу порано пред да станат мајки. Ги собираме доказите и ги набљудуваме мајките какви што не сакаме да бидеме додека стоиме во редици во продавниците. И тогаш ги формираме нашите процени за добрите мајки врз основа на слатките сцени од филмовите или сцените со тивка мајка која седи во ресторан со нејзините пристојни дечиња кои учтиво и мирно јадат. И мислиме „Еден ден, го сакам тоа!“

Мислењата се засноваат само на она што го гледаме
Но, она што не го знаеме е дека дваесет секунди пред да влезе во тој ресторан, истата совршена мајка доживеала епски слом пред децата поради нивното необично однесување. Таа се заканила дека ќе им го скрати патувањето во забавниот парк следниот ден. Но, ние, се разбира, не сме го виделе тој дел. Секако, изгледа иронично што дозволуваме да се формира нашата дефиниција за тоа како треба да изгледа мајчинството пред да станеме мајки. Ваквиот начин на размислување прави да се чувствуваме како да не го правиме тоа како што треба, што потоа ни ја одзема сета радост на мајчинството.

Тајната за уживање во мајчинството
Да се ослободиме од она што сме мислеле дека е успешно родителство пред да имаме деца. Прифатете се какви што сте кога имате деца – мешавина од убави и неуредни моменти споени во едно. Она што ги спречува мајките да чувствуваат радост е тоа што тие веруваат дека мајчинството не треба да биде неуредно.

Научете да го прифаќате несовршеното
Да се има дете е мешавина од слатки и горчливи чувства. Така и најдобрите родители ќе имаат мешавина од слатки и кисели моменти. А за да уживаме, мора да ги очекуваме и двете. Уживањето во мајчинството буквално не значи уживање во дете кое има излив на гнев. Затоа што никој не ужива во тоа. Уживањето во мајчинството значи да се има способност да се задржи гневот и лесно да се помине низ него. Знаејќи дека дури и супермајката не може да избега од напад на бес, едноставно дозволете следните 30 минути да не бидат убави, сфатете дека ќе мора да ги смирите неконтролираните емоции и да ги воздржувате своите додека се обидувате да се грижите за бебето. Заклучокот е дека ако еден дел од денот ви е лош и напорен, не мора да се уништува цел ден. А да се обвинувате себеси, значи само губење енергија.

Пронаоѓање радост во хаосот
Размислете за вашето детство и за играчката што отсекогаш сте ја посакувале. Дали знаете зошто децата постојано бараат од вас да им купувате играчки? Затоа што тие се мали, а играчките се многу забавни и весели кога сте малечки. Наместо да бидете фрустрирани, прашајте ги за играчките што ги сакаат и слушајте ги нивните гласови. За секој момент на предизвик што ни го нуди детето, постои еднаква можност да уживаме во него. Затоа што тие мали моменти се всушност големи моменти.

Честопати ни недостигаат најважните делови од мајчинството бидејќи сме фокусирани на погрешни делови. Затоа, не пропуштајте ја убавината затоа што барате совршенство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *