ТАЈНИ И ЛЕГЕНДИ НА НАЈМИСТЕРИОЗНИОТ МАНАСТИР ВО СРБИЈА: ОВИЕ фрески на ѕидовите се необјасниво чудо!

На прв поглед, ова место никому не би изгледало посебно однадвор. Од духовна гледна точка, стариот манастир, кој секојдневно го посетуваат верниците, секако е важен, но во Србија не е така необично. Но, штом ќе влезете на ова место, сè се менува…

Суковскиот манастир се наоѓа на 18 километри источно од Пирот кај селото Суково, на десниот брег на реката Јерма. Се наоѓа во подножјето на ридот наречен „Царски камен“. Припаѓа на Нишката епархија на Српската православна црква и претставува недвижно културно богатство како културен споменик од големо значење. Пред Втората светска војна бил машки, а сега женски манастир.

Тајните и легендите за неговото потекло датираат од римско време кога ова наводно било свето место. Не се познати векот на изградбата и ктиторот на манастирот, додека манастирската црква е посветена на Успение на Пресвета Богородица. Врз основа на малку зачувани податоци, познато е дека е неколку пати рушена, како и дека е сликана во 1606 година.

Денешната манастирска црква е изградена од 1857 до 1859 година, според традицијата, од Сали-бег од Пирот. На темелите на многу стара црква изградил нова, во знак на благодарност за оздравувањето на неговиот син Емин, а фреските во неа се направени во 1869 година.
Звучи неверојатно, но во Суково има фреска на светец прикажан со глава на животно! Станува збор за Свети Христофор, а постојат различни легенди за тоа .

Еден од нив вели дека потекнувал од племето на канибали, таканаречените „кучиња“ . За време на воениот поход, римската војска наишла на овие необични луѓе, заробила еден млад човек и го испратила во Рим. Таму младиот човек се запознал со христијанството и при крштевањето добил ново име – Христофор. Статусот на светец го стекна со својот живот и мачеништво.

Тоа што еднаш во животот бил канибал веројатно е одговорен за тоа што во Суково го прикажаја со животинска глава.
Во истиот манастир се крие уште една мистерија – Суково е домот на Богородица со крилја !

Правилата за тоа кој може да се прикаже со крилја во христијанската иконографија се многу строги – само архангелите и Свети Јован Крстител се тие кои го најавија доаѓањето на Исус Христос. Затоа е многу чудно што во овој манастир има фреска на која и Богородица има крилја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *