Терапија со мачки: 6 придобивки за менталното здравје на мачките

Терапијата со мачки се препорачува да работи со различни цели. Меѓу нив е подобрување на расположението и наставни вредности како одговорност и грижа.
Се разбира, кога го замислувате почетокот на терапијата, она што имате тенденција да го визуелизирате се психолог и пациент. Се разбира, ова е најчестата слика. Сепак, ова не е единственото. Како што беа откриени нови достигнувања и беа предложени нови теории, терапијата еволуираше и се трансформираше. Така, се роди терапија со мачки.

Терапијата со помош на мачка вклучува учество на мачка. Ајде да погледнеме од што се состои и кои се неговите придобивки.
Придобивките од терапијата со мачки
Грижата за домашни миленици има бројни придобивки за нашето здравје. Некои од придобивките од вклучувањето на грижата за мачки како дел од терапијата (терапија со мачки) се како што следува.

1. Терапијата со мачки го зајакнува нашиот имунолошки систем
Со интеракција со мачки, грижа за нив, играње со нив и одвлекување на вниманието, ние сме во состојба да избегаме (за момент) од одредени грижи и да се дистанцираме од проблемите. Ова го намалува стресот и ја зајакнува природната одбрана на телото.
2. Помага во намалување на нивото на анксиозност и стрес
Ритамот на мачката е многу различен од оној на другите животни. Затоа, живеењето со овој тип на домашно милениче може да придонесе да внесеме малку повеќе мир во нашиот секојдневен живот, намалувајќи ја анксиозноста.

3. Терапијата со мачки ни овозможува подобро да се справиме со осаменоста
Во некои случаи, кога лицето минува низ ситуација на тага, загуба или разделба, се препорачува пациентите да почнат да посвојуваат домашни миленици од терапевтски причини. На пример, синдромот на празно гнездо. Во некои случаи, се препорачува лицето да започне терапија со мачки. На овој начин, тој се чувствува пријателски и може да се грижи за својот миленик.

4. Помага во зајакнувањето на другите вештини
Спроведувањето одговорност, обрнувањето внимание и делегирањето задачи се социјални вештини. Во семејствата каде што има деца кои растат, нивното правење дел од грижата за домашно милениче е исто така начин да се помогне во развојот на вредностите.

5. Терапијата со мачки носи радост во нашите животи
Од галење до реакции кога ќе се вратиме дома после долг ден, сигурно сте се смееле на глупавото однесување на вашата мачка или сте разговарале со други луѓе за тоа. На овој начин, нашето расположение се подобрува, имајќи позитивно влијание врз квалитетот на нашиот живот.
6. Ги намалува шансите за срцев удар
Студија од 2009 година покажа дека луѓето кои живеат со мачки имаат помала веројатност да умрат од срцев удар. Ова се должи на намалувањето на крвниот притисок

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *