Техника 333: Прва помош за напади на паника и анксиозност

Зафатен начин на живот, постојан стрес, негативни вести, психолошки проблеми и разни трауми може да доведат до анксиозност и напади на паника. За да ги избегнат, луѓето често прибегнуваат кон когнитивни бихејвиорални вештини, како што е техниката 333.

Експертите велат дека тоа е едноставна вештина која лесно се памети и може да се искористи во моменти кога нешто предизвикува чувство на нервоза, пишува Нови лист, пренесува Вијести.
Предизвикувачите за анксиозност и напади на паника се различни од личност до личност, така што некои луѓе ќе имаат напад на паника поради преполн автобус, додека други ќе почувствуваат паника поради одредени стравови, како што се летање или возење автомобил.

Професионалците во ChoosingTherapy велат дека препознавањето на она што го гледате и слушате наоколу може да помогне да се смират нападите на паника, помагајќи ви да се „приземјите“ и да станете свесни за ситуацијата што се наоѓа.

Техниката 333 налага дека во моментот на напад на паника треба да го пронајдете и идентификувате следново:
3 работи што можете да ги видите
3 работи што можете да ги слушнете
3 работи што можете да ги допрете

„Техниката 333 ви помага да „излезете“ од вашата глава користејќи ги вашите сетила за повторно да се поврзете со вашето тело и ум и да ги избегнете симптомите кои можат да бидат наметливи мисли и напади на паника“, велат експертите, а пренесува „Сан“.
Тие додаваат дека ако се концентрирате на три работи што можете да ги видите, визуелно станувате свесни за вашата околина. Идејата е да се фокусирате на светот околу вас, што ќе ви помогне да се оддалечите од вашата моментална негативна и затрупана ментална состојба.
Три работи што можете да ги слушнете за да ви помогнат да се концентрирате на начин на кој ќе можете да се фокусирате, да речеме, на sat koji otkucava.

Она што можете да го почувствувате или допрете треба да бидат работи до кои можете да допрете, па дури и делови од телото или облеката.
„Наш ум се често заглави каде чешни рушкамамо“. „Вежбање овие настани може да се позајмите во вас содни информации, велат експертите.

Симптоми на напади на паника и анксиозност
Физички симптоми:
– отежнато дишење

-недостатак воздух
-осеќај гушења
-сува уста
-осеќај „лептира“ во стомак
– мучнина
– потреба од дефекација
– клукање
– потење
-осеќај као да те неко боде иглама

Ментални симптоми:
– непријатно чувство дека ќе се случи нешто страшно (како срцев удар, несвест, смрт)
– нервоза
-внатрешен немир
-чуствувате дека вашето тело ви е одземено

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *