Тивок срцев удар со сериозни последици: Симптоми кои не треба да ги игнорирате!

Срцевите напади често имаат класична листа на симптоми: болка во градите, отежнато дишење и чувство на притисок во градите. Но, не секогаш.
Тивките срцеви удари, формално познати како тивок миокарден инфаркт, се тивки бидејќи симптомите се толку благи што луѓето често не сфаќаат дека се случиле.
Но, тоа не значи дека можете да игнорирате тивок срцев удар.

Лекарите велат дека тоа е исто толку опасно како класичен срцев удар.
Студијата од 2015 година, објавена во списанието Circulation, опфатила речиси 10.000 учесници и ги споредила тивките срцеви удари и класичните срцеви удари и открила дека тивките се одговорни за речиси половина од сите срцеви удари.

Д-р Никол Вајнберг, кардиолог во здравствениот центар „Providence Saint John’s Health Center“, вели дека може да има ситуации кога луѓето немаат симптоми и ќе доживеат тивок срцев удар. Но, често има неколку благи симптоми кои тешко се препознаваат.
Тие вклучуваат замор, металоиди, непријатност во градите, грбот или вилицата и отежнато дишење, според Американската академија за семејни лекари (AAFP).
Традиционалните срцеви удари може да имаат слични симптоми, но често вклучуваат чувство на притисок или болка во градите, рацете, вратот, грбот и вилицата.

Симптомите на тивок срцев удар лесно може да се заменат со нешто друго, како што се проблеми со варењето, тежок тренинг па дури и забоболка. И додека симптомите можеби не се сериозни, д-р Вајнберг вели дека тивкиот срцев удар е исто толку сериозен како и секој друг срцев удар.

Зошто тивките срцеви удари се опасни?
Срцевите удари, без разлика дали се тивки или класични, се случуваат кога недоволна крв го допира срцето. Тивкиот срцев удар е исто толку опасен како класичниот срцев удар и ја зголемува веројатноста за нов срцев удар, како и потенцијалот за откажување на срцето.

„Клучно е што е можно поскоро да се отвори блокираната артерија за да не бидеме во ситуација да има намален проток на крв и евентуално формирање на ткиво со лузни што би нарушило нечија способност да има нормална работа на срцето“, вели Вајнберг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *