Тоа што бабите и дедовците ги воспитувале децата НЕ значи дека се експерти за воспитување

Не толку одамна, пред да имам свои деца, верував дека моите родители и родителите на моите врсници генерално знаат сè за воспитувањето деца. Уште повеќе што нашите баби и дедовци знаат сè за тоа. И зошто? Па, некако е логично, постарите се помудри, повеќе поминале, повеќе доживеале. И иако искуството е навистина важно, тоа не е единственото нешто што го дефинира „знаењето“.
Не знаеја многу, многу, а тие што се заглавени во верувањата не знаат ни денес. Некои од работите што ги направија тогаш не беа добри, а не се добри сега. Други беа, можеби, најдобри во времето кога ги воспитуваа децата, но денес веќе не се. Како што многупати кажавме – децата не можат да се воспитуваат како што сме воспитани. Затоа што би ги одгледувале за време кое повеќе не постои.

Но, да се вратиме на оние работи кои некогаш се сметаа за нормални, а не беа. На пример, со ракија се ублажуваше болката на детето што никна. РАКИЈА. И така правеа сите, се сметаше за нормално. Затоа што што ни недостасуваше? Ова обично значело дека бебето ќе спие подобро и помирно, па еве го, дополнителен бонус. Понатаму, кога бевме деца, се сметаше за нормално да се нуди кока-кола на мали деца со лажичка шеќер. Така е поздраво. За штетноста на шеќерот и самата Кока-Кола не се размислувало. Тогаш (а често и денес) штетноста на нешто за детето се гледаше на краток рок. Му давате кока кола, не чувствува ништо во следните 24 часа и тоа е доволно за да заклучите дека тоа не е лошо за детето.

Но, денес ретко кој родител на детето ќе му ги намачка непцата со ракија или ќе му понуди газирани пијалоци. Затоа што родителите во денешно време некои работи ПОДОБРО ЗНААТ. Сепак, има ретки баби и дедовци кои ќе сфатат дека тоа што некогаш го правеле не требало да се прави тогаш, а не треба да се прави денес. Секако дека ги почитуваме нашите родители и нашите баби и дедовци, но некои работи едноставно не се добра идеја. Не беа тогаш и не се денес.

Се сеќавате ли како нè грееа кога ни беше висока температура, нели ќе се „потиме“? Тогаш дури и педијатри го советуваа. Оние кои не знаеја подобро. Денеска знаат. Сепак, бабите и дедовците стојат на своето, честопати дури и се обидуваат да ја преземат улогата на родителите на нивните внуци. Тие веруваат дека она што го правеле кога нивните деца биле мали сигурно било добро затоа што нивните деца пораснале. Ги одржаа во живот. И тоа е доволен доказ дека направиле се како што треба. Не треба да претпоставуваме дека бабите и дедовците се експерти за родителство само затоа што воспитале деца. изјави Ендрју Адесман, шеф на развојна и бихејвиорална педијатрија во Медицинскиот центар Коен во Њујорк.

Спровел истражување чија цел била да ги набљудува и проучува ставовите на бабите и дедовците за митовите поврзани со родителството. На пример, од 636 од нив, мнозинството не знаеле дека е подобро да се стави бебето на грб отколку на стомак кога спие, исто како што не знаеле дека раните зараснуваат побезбедно и подобро кога се покриваат. Сметаме дека во Србија овој тренд е уште поизразен. Она што всушност е важен заклучок од ова истражување е дека образованието на родителите, за кое толку многу се зборува, не е доволно. Неопходно е да се едуцираат бабите и дедовците кои не само што поминуваат многу време со своите внуци, туку имаат силно влијание врз нивните деца кога ќе станат родители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *