Три растенија кои носат среќа во домот

Најдобар начин да го направите вашиот дом попријатно и поздраво место за живеење е да внесете растенија во него. Тие го прочистуваат воздухот, а многу од нив го неутрализираат зрачењето на електричните уреди. Можеби не сте знаеле, но се верува дека одредени растенија носат среќа во домаќинството во кое растат.

Дрво на парите
Самото име кажува за што ова растение е „експерт“. Според фенг шуи, дрвото на парите (Pilea peperomioides) е врвна гатачка и традиционално се дава како подарок за успех во кариерата и работата, односно материјалната благосостојба. Кинезите го подаруваат ова растение за Нова година. Со цел да се поттикне приливот на пари, треба да се стави во близина на влезната врата. Сепак, има еден улов. Не смеете да дозволите растението да венее или да биде во лоша состојба. Дрвото на парите, или расула, има месести лисја кои личат на монети.

Јасмин
Јасминот има опоен мирис и се смета за силен афродизијак. Се верува дека јасминот помага во одржување на романсата, привлекување љубов, пари, а помага и во остварувањето на соништата.

Кактус
Според верувањата на древните Маи и ​​Кинези, кактусот во животот носи можности. Расцветаниот кактус симболизира среќа и неговиот сопственик наскоро може да очекува добри вести.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *