Христос воскресна за да ги научи луѓето како да се обединат во Божјата љубов

Христос воскресна за да ги научи луѓето како да бидат проводници на Божјата љубов. Ако и вие сте го засакале Бога како што Христос Го возљубил, кажете како Христос: „Како што Ме возљуби Таткото Мене, така и ние сме возљубиле.“ Само на тој начин можете да ја пренесете љубовта еден кон друг и да останете проводници на Божјата љубов. Ова е новото нешто што доаѓа во светот што ќе ги задоволи луѓето, ќе ги задоволи нивните аспирации и ќе им даде смисла на нивните животи.

Сè што гледаме во светот е предметна лекција за Божјата љубов. Еден ден ќе прочиташ на дрво етикетата дека тоа е љубов. И во камењата ќе читате дека тоа е љубов, и во изворите и во изгрејсонцето, насекаде ќе видите дека единственото вистинско нешто на светот што го воздигнува човекот е љубовта. Кога ќе го сфатиме ова, ќе се ослободиме од модерното ропство во кое сега се наоѓаме. Не ропство, туку ограничување. Тоа е единствениот начин. Христос воскресна затоа што кога беше распнат рече: „Не разбирам што се случува, но во Твоите раце го предавам Мојот Дух.“ Тој влезе во законот на љубовта. Тој вели: „Да биде волјата твоја.“ Ние велиме „да биде волјата твоја“ – веќе сме во ова училиште на љубовта. Само оние кои на тој начин го положиле својот дух во Божјите раце повторно ќе воскреснат.

Мора да се молите за вашиот Господ и да кажете: „Ќе живеам со Господа; ако Тој живее, јас ќе живеам; ако умре, ќе умрам и јас“. И како по страдањата Христос воскресна, така и ти ќе воскреснеш – ќе го научиш законот на бесмртноста. Има такви кои се блиску до воскресението; апостолите воскреснуваат и работат на Земјата. Ќе речете: „Зошто не ги гледаме?“ Воскреснатиот може да го види воскреснатиот, како што музичарот го разбира музичарот, како што докторот го разбира лекарот итн. Мора да ја имате оваа способност за разбирање, и затоа стоите на земја.

И така Христос се појави сега. Сега живее, меѓу вас е, работи во сите вас. И бидејќи она што луѓето го нарекуваат „воскресение“ е раѓање, така христијаните го нарекуваат воскресение – излегување од гробот. За мене сите сте гробови – некои поголеми, некои помали. На твоите надгробни споменици гледам разни натписи: таков Иван, кој живееше толку години; една Елена, која живееше толку многу години; друг, откако умре, повторно беше погребан во истиот гроб. Колку пати оваа Елена умрела и ја носи својата надгробна плоча, со натпис на сите нејзини роднини. Прашувате: „Кога повторно ќе воскреснеме?“ Денес можете повторно да станете, но вашите надгробни плочи се многу тешки. Мора да слезе ангел за да ги отстрани. Ако требаше да слезе ангел за Христос да го оттргне каменот од Неговиот гроб, колку повеќе треба да слезе за вас. Христос за 33 години претрпе голема промена, која на крајот се нарекува „воскресение“. Под зборот „воскресение“ ја разбирам борбата и победата на детето над смртта. И затоа се раѓа човек – да се бори и да ја победи смртта. Кога ќе ја победиш смртта, ќе дојде денот на воскресението. Некои велат: „Кога Христос се роди и ангелите одозгора им објавија мир на луѓето, зошто луѓето не се реформираа?“ – Затоа што не го научија како што треба Христовото учење. Христос повторно ќе проповеда во овој свет; ќе Го видиш, ти велам позитивно. Некои од вас нема да го видат. – Зошто? – Многу природно – затоа што се слепи. И уште долго ќе викаат како тој слепец: „Сине Давидов, помилуј ме, допри ја раката Твоја до моите очи!“ Допирајќи ги твоите очи ќе те праша: „Гледаш ли?“ – „Гледаме , Господи, луѓето како дрвја. Тогаш пак ќе те допре: – „Сега што гледаш?“ – „Луѓето се движат.“ Што значи ова? Дека вашите мисли и желби се прво мирни, како дрвја, а кога ќе почнете да гледате, работите стануваат живи, како луѓе. Тогаш ќе сфатиш што е тоа доблест. Христос дојде да покаже дека мора да се бориме со смртта, да ја победиме и да воскреснеме. Тоа значи раѓање.

Посакувам од денес сите да се подмладите, да му дадете место на Јован во своето срце и повеќе да не го прашувате Господа дали ќе воскреснете или не. Сите можете да воскреснете, но не верувате во воскресението и затоа умирате. Во овој поглед, наликувате на затвореник кој често е болен. Колку пати и да му се слоши и да се онесвести, тие го спасуваа додека не дојде денот да го обесат – според неговата реченица. Луѓето не се сомневаат дека животот што го поминуваат на земјата има големо значење и живеат од ден на ден. Мора да живеете не само индивидуално, туку и колективно, за да бидете свесни зошто дојдовте на земјата. Само така ќе се разбуди вашата свест, а вашиот живот ќе има смисла. Затоа, посакувам во иднина да не се сретнеме на земјата, туку да дојдеш кај мене, на сонце и да се увериш во вистината на сето ова што ти го кажувам. Сонцето е стомакот на Сончевиот систем. Таму ќе ви понудат богат ручек и, откако ќе јадете, ќе одлучите дали ќе останете на сонце или ќе одите на друго место да работите и да им помагате на помладите.

Христос воскресна за да им даде на луѓето бесплатен билет да патуваат каде што сакаат. Така, токму луѓето ќе се ослободат од врските на лажните филозофски системи.

Да се ​​биде слободен да сакаш е новото учење. Љубов, мудрост и вистина, во широка смисла на зборот, ова е учењето што им го проповедам на луѓето денес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *