Фармацевти посочија лекови кои не треба да се земаат со утринското кафе

Постојат некои лекови и додатоци во исхраната кои никогаш не треба да ги мешате со кофеин. Ова се некои за кои фармацевтите тврдат дека се особено опасни.

Лекови против дијабетес
Можеби не мислите дека кафето има негативен ефект врз лековите за дијабетес. Но, всушност, „кафето може да го зголеми шеќерот во крвта кај некои поединци, што веројатно ќе ги потисне ефектите на антидијабетичните лекови“. „Дијабетичарите кои сакаат да пијат кафе треба внимателно да го следат шеќерот во крвта.

Лекови за тироидна жлезда
Студија од 2008 година објавена од Националната библиотека за медицина покажа дека кафето се меша со лекот за тироидната жлезда левотироксин. Кофеинот влијае на начинот на кој телото го апсорбира левотироксин.

– Кофеинот е стимуланс кој може да ја зголеми подвижноста на цревата и мускулните контракции кои ја движат храната низ дигестивниот тракт, вели истражувањето. Кофеинот има и благо лаксативно дејство и ја зголемува количината на течност во столицата.

Витамини и додатоци во исхраната
Витамините нема да помогнат многу ако нивните својства се туркаат премногу брзо по вашиот дигестивен систем или се измијат од вашето тело пред да имаат некаков позитивен ефект. „Кафето е диуретик и може да доведе до губење на витамини растворливи во вода, како што се витамините Б и витаминот Ц кога се земаат заедно“, предупредува Џонс.

– Кофеинот ќе го забрза дигестивниот процес со зголемување на контракциите кои ја туркаат храната низ вашиот дигестивен тракт – пишува порталот Ливстронг, чии експерти исто така истакнуваат дека кафето може да ја ограничи или намали апсорпцијата на железо и калциум.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *