Хранлива алга на сегашноста и иднината – Една лажица ги задоволува дневните потреби на железо

Спирулината е вид на сино-зелена алга која расте и во свежа и во солена вода. Нејзината старост се проценува на околу 3,6 милијарди години и се верува дека е првиот фотосинтетски облик на живот кој помогнал да се создаде атмосфера богата со кислород, погодна за животот на сите други аеробни организми.

Се препорачува како додаток во исхраната поради нејзиниот антибактериски, антиоксидантен и антиинфламаторен ефект. Покрај тоа, докажано е дека спирулината во форма на додаток во исхраната го зајакнува имунитетот и може да има корисен ефект врз намалувањето на нивото на холестерол во крвта.

Исклучително богатство со хранливи материи

Зголемениот интерес на научниците, како и на прехранбената индустрија, за оваа алга може да се припише на спроведените биохемиски анализи кои покажаа изненадувачки нутритивен состав на спирулината. Содржи голем дел од протеини, бројни витамини и минерали. Протеините сочинуваат дури 60-70% од вкупната сува тежина. За споредба, брашното од соја содржи само 35% протеини.
Понатаму, спирулината е извор на полинезаситени масни киселини (PUFA), пигменти како хлорофил, фикоцијанин и каротин. Фикоцијанинот, пигментот кој и ја дава уникатната сино-зелена боја, е најмоќниот антиоксиданс во оваа алга. Улогата на овој антиоксиданс е да ги неутрализира слободните радикали и да го инхибира производството на воспалителни сигнални молекули, заштитувајќи го телото од надворешни штетни фактори.

Стандардната препорачана дневна доза на спирулина е 1-3 грама, но оваа доза може да се зголеми до 10 грама на ден. Една лажица спирулина (7 грама) ќе задоволи 11% од вкупните дневни потреби на железо и 21% од препорачаните дневни потреби од бакар. Некои други минерали што можат да се најдат во оваа алга се калциум, хром, магнезиум, манган и цинк. Од витамините Б, најчести се витамините Б1 и Б2. Исто така, содржи други витамини како провитамин витамин А (β – каротин) и витамин Е.

Силни антиоксиданти и антиинфламаторни својства на спирулината

Денешниот бурен животен стил не е погоден за здравјето на луѓето. Фактори како што се психолошки стрес, брза храна, прекумерно консумирање алкохол и пушење доведуваат до значителен оксидативен стрес. Оксидативниот стрес во човечкото тело може да доведе до оштетување на молекулите на ДНК и телесните клетки. Акумулацијата на такви штетни материи доведува до формирање на хронично воспаление, што придонесува за појава на рак и други болести.

Спирулината е фантастичен извор на антиоксиданти и затоа има заштитен ефект врз клетките. Најмоќен антиоксиданс во спирулината е претходно споменатиот фикоцијанин, кој и дава на спирулината уникатна сино-зелена боја. Фикоцијанинот ги елиминира слободните радикали и исто така го инхибира производството на воспалителни сигнални молекули, обезбедувајќи импресивно антиоксидативно и антиинфламаторно дејство и со тоа го штити организмот од надворешни штетни фактори.

Спирулина – храна на иднината
Интересот за таканаречената „храна на иднината“ порасна како одговор на прилично едноличен и малку досаден избор на храна, особено храна од животинско потекло. Таквата храна тешко ќе обезбеди соодветен внес на хранливи материи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *