Циметот и неговите 10 здравствени придобивки засновани на докази

Циметот е зачин кој бил ценет и користен со илјадници години поради неговите лековити својства

Циметот е богат со антиоксиданси и други корисни соединенија. Некои истражувања сугерираат дека може да помогне во контролата на шеќерот во крвта, да штити од срцеви заболувања и да го намали воспалението. Во последниве години, модерната наука почна да ги потврдува многуте потенцијални здравствени придобивки поврзани со циметот.

1. Циметот содржи моќни лековити својства
Циметот е зачин кој се добива од внатрешната кора на неколку видови дрвја од родот Cinnamomum. Низ историјата, уште од древниот Египет, се користел како состојка. Некогаш бил редок и вреден и се сметал за подарок за кралевите.

Денес, циметот е достапен и широко достапен во повеќето супермаркети. Се наоѓа и како состојка во разни намирници и рецепти.

Постојат два главни типа:

Цејлонски цимет – овој вид е познат и како „вистински“ цимет
Касија (или „лажен“) цимет – ова е најчестиот вид денес и она што луѓето генерално го нарекуваат цимет
Циметот се прави со сечење на стеблата на дрвјата цимет. Потоа се вади внатрешната кора и се отстрануваат дрвенестите делови. Кога се суши, формира ленти кои се виткаат во кифлички, наречени стапчиња цимет. Овие стапчиња може да се мелеат за да се добие цимет во прав. Остриот вкус и мирис доаѓаат од високата содржина на соединението цинамалдехид (околу 90% од есенцијалното масло од кората). Научниците веруваат дека ова соединение е одговорно за повеќето моќни ефекти на циметот врз здравјето и метаболизмот.

2. Циметот е полн со антиоксиданси
Антиоксидансите го штитат нашето тело од оксидативно оштетување предизвикано од слободните радикали. Циметот е полн со моќни антиоксиданси, вклучително и полифеноли.

Една студија покажа дека суплементацијата со цимет може значително да го зголеми нивото на антиоксиданси во крвта, додека ги намалува нивоата на маркери што се користат за мерење на воспалението, како што е Ц-реактивниот протеин. Всушност, антиоксидантните ефекти на циметот се толку моќни што може да се користи дури и како природен конзерванс за храна.

3. Има антиинфламаторни својства
Воспалението е неверојатно важно, бидејќи му помага на нашето тело да одговори на инфекции и да го поправи оштетувањето на ткивото. Сепак, воспалението може да стане проблем кога е хронично и насочено против ткивата на нашето тело. Во овој поглед, циметот може да биде корисен. Истражувањата покажуваат дека овој зачин и неговите антиоксиданси имаат моќни антиинфламаторни својства, кои можат да помогнат да се намали ризикот од болести.

4. Циметот може да заштити од срцеви заболувања
Циметот е поврзан со намален ризик од срцеви заболувања, водечка причина за смрт во светот.

Според еден преглед, дополнувањето со најмалку 1,5 грама или околу 3/4 лажичка цимет дневно може да ги намали нивоата на триглицериди, вкупниот холестерол, ЛДЛ (лошиот) холестерол и шеќерот во крвта кај луѓето со метаболички заболувања.

Друг преглед на 13 студии покажа дека циметот може да ги намали нивоата на триглицериди и вкупниот холестерол, кои се фактори на ризик за срцеви заболувања. Исто така, се покажа дека циметот го намалува крвниот притисок кога постојано се консумира најмалку 8 недели.

Кога се комбинираат, сите овие фактори можат да помогнат да се намали ризикот од срцеви заболувања.

5. Ја подобрува чувствителноста на инсулин
Инсулинот е еден од клучните хормони кои го регулираат метаболизмот и употребата на енергија. Исто така, неопходно е да се транспортира шеќерот во крвта од нашиот крвоток до нашите клетки. Сепак, некои луѓе се отпорни на ефектите на инсулинот. Ова е познато како отпорност на инсулин, белег на состојби како што се метаболички синдром и дијабетес тип 2.

Иако се потребни повеќе истражувања, некои студии сугерираат дека циметот може да ја намали отпорноста на инсулин. Со зголемување на чувствителноста на инсулин, циметот може да го намали нивото на шеќер во крвта и да помогне подобро да се контролира шеќерот во крвта.

6. Помага во намалување на нивото на шеќер во крвта
Циметот е добро познат по своите својства за намалување на шеќерот во крвта. Покрај неговите корисни ефекти врз отпорноста на инсулин, циметот може да го намали шеќерот во крвта преку неколку други механизми.

Прво, докажано е дека циметот го намалува количеството на шеќер што влегува во крвотокот по оброкот со тоа што се меша со бројни дигестивни ензими, што го забавува разградувањето на јаглехидратите во нашиот дигестивен тракт.

Второ, соединението во циметот може да ги имитира ефектите на инсулинот за да го подобри навлегувањето на шеќер во клетките.

Бројни студии на луѓе ги потврдија корисните ефекти на циметот, покажувајќи дека тој може да го намали нивото на шеќер во крвта на гладно и да го подобри хемоглобинот A1c, маркер за долгорочна контрола на шеќерот во крвта. Ефикасната доза е обично 1-6 g или околу 0,5-2 лажички цимет дневно.

7. Циметот може поволно да делува на невродегенеративните болести
Невродегенеративните болести се карактеризираат со прогресивно губење на структурата или функцијата на нервните клетки. Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест се двата најчести типа (25). Одредени соединенија кои се наоѓаат во циметот се чини дека ја инхибираат акумулацијата на тау протеинот или t протеинот во мозокот, што е еден од белезите на Алцхајмеровата болест.

Во студија од 2014 година спроведена на глувци со Парkинсоновата болест, циметот помогна да се заштитат невроните, да се нормализира нивото на невротрансмитери и да се подобри моторната функција. Сепак, овие ефекти треба дополнително да се проучуваат кај луѓето.

8. Може да обезбеди заштита од рак
Циметот е опширно проучуван за неговата потенцијална употреба во превенција и третман на рак. Генерално, доказите се ограничени на епрувета и студии на животни кои сугерираат дека екстрактите од цимет може да обезбедат заштита од рак. Неговиот ефект е да го намали растот на клетките на ракот и формирањето на крвните садови во туморите, а се чини дека е токсичен за клетките на ракот, предизвикувајќи клеточна смрт.

Една студија на глувци со рак на јајчник покажа дека цинамалдехидот може да го блокира изразувањето на одредени протеини вклучени во развојот на ракот. Овие наоди беа поддржани од експерименти со епрувета, кои покажаа дека цинамалдехидот може да го намали растот и ширењето на клетките на ракот на јајниците.

Сепак, потребни се повеќе истражувања за да се проценат потенцијалните антиканцерогени ефекти на циметот кај луѓето.

9. Циметот спречува бактериски и габични инфекции
Циметалдехидот, една од главните активни компоненти на циметот, е корисен против разни видови инфекции. Студиите со епрувета покажаа дека маслото од цимет помага да се убијат одредени габи кои предизвикуваат инфекции на респираторниот тракт. Исто така, може да го инхибира растот на одредени бактерии, вклучувајќи листерија и салмонела. Покрај тоа, антимикробното дејство на циметот може да помогне да се спречи расипување на забите и да се намали лошиот здив.

Сепак, доказите се претежно ограничени на студии со епрувета, па затоа се потребни повеќе човечки истражувања.

10. Има антивирусни својства
Некои истражувања сугерираат дека циметот може да помогне во заштитата од одредени вируси. На пример, се смета дека циметот извлечен од сортите Cassia е корисен против ХИВ-1, најчестиот вид на ХИВ кај луѓето.

Други студии сугерираат дека циметот може да понуди заштита и од други вируси, вклучително и грип и денга, вирусна инфекција што ја пренесуваат комарците.

Сепак, потребни се дополнителни испитувања на луѓе за да се потврдат овие ефекти на циметот.

Кој тип е најдобар
Сите видови цимет не се исти. Касија содржи значителни количини на соединение наречено кумарин, за кое се верува дека е штетно во големи дози. Сите видови цимет се претпоставува дека имаат здравствени придобивки, но касијата може да предизвика проблеми поради содржината на кумарин ако се зема во големи дози.

Цејлон („вистинскиот“ цимет) е многу подобар во овој поглед, а студиите покажуваат дека, за разлика од Cassia, има многу помалку кумарин. Во споредба со цејлонскиот цимет, циметот Касија е генерално попристапен и достапен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *