Чајот направен од ова растение ја ублажува кашлицата и респираторните проблеми, го зајакнува имунитетот

Љубичицата не е само едно од најубавите цвеќиња – од неа можете да направите чај, мед, сируп, масло и оцет, кои силно делуваат на здравјето.

Поради прекрасниот изглед и силниот и опоен мирис, љубичиците долго време се сметаа за едно од најубавите цвеќиња. И подолго отколку што мислите – дури и во античките грчки легенди се тврдеше дека не премногу атрактивниот Хефест ја добил наклоноста на Афродита благодарение на љубичиците, и дека Зевс наполнил цела ливада со љубичици за да ја утеши својата љубовница Јо, која морала да биде претворена во крава поради љубомората на Хера.

Сепак, виолетовата не само што е убава и миризлива, туку има и лековити својства, од кои некои се познати со години.

Листот и цветот на виолетовата боја имаат антиинфламаторно, антигабично и антисептично дејство, поради што се нанесуваат локално, на кожата и се пијат во вид на пијалоци.

Љубичиците содржат бројни хранливи материи и моќни материи, од кои најпознати се сапонини, алкалоид одоратин, гликозид иридин, соединенија на салицилна киселина, разни горчливи материи… Исклучително се богати со витамини А и Ц, благодарение на кои љубичицата е совршен додаток на билни чаеви, а самиот чај од љубичици е високо ценет.

Докажано е дека љубичицата делува смирувачки при несоница, главоболки, па дури и сериозни мигрени, а сето тоа ова растение и го должи на салицилната киселина, која е една од главните состојки на аспиринот и има аналгетско дејство. Позитивно делува и на стресот и анксиозноста и е одличен седатив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *