Чај од Сасафрас: Се што треба да знаете пред да го пробате

Конзумирањето на чај од сасафра долго време е поврзано со здравствени придобивки. Сепак, неодамнешните студии предупредуваат на одредени ризици!

Што е чај Сасафрас?
Чајот Сасафрас е пијалок направен од лисјата и корените на дрвото сасафрас, чие научно име е Sassafras albidum. Овој вид расте во некои региони на Северна Америка и Источна Азија. Се карактеризира со мазна кора и впечатливи зеленикаво-жолти цветови. Самиот пијалок има вкус и арома што потсетува на коренско пиво. Тоа е затоа што растението се користело во минатото како корен арома на пиво. Во овој случај, сепак, пијалокот се подготвува на ист начин како и другите видови чај. Едноставно варете ги листовите и деловите од коренот во вода 15 до 20 минути. На тој начин аромите поминуваат во течноста и екстрактите се концентрираат.

Чајот е достапен и во кесички и концентрати во продавниците за билки. Се препорачува да се следат препораките на производителот за потрошувачка. Употребата и можните придобивки од чајот Сасафрас
Во народната медицина, чајот од сасафрас се поврзува со аналгетски, антимикробни, антипаразитски и антиинфламаторни својства. Досега, само студиите со епрувета и животните го процениле неговиот потенцијал да придонесе за благосостојба. Сепак, истражувачите утврдија дека се потребни повеќе истражувања пред да може да се смета како опција за третман кај луѓето. Всушност, предупредува дека несаканите ефекти може да ги надминат придобивките.

Антивоспалителен потенцијал
Едно од активните соединенија во чајот од сасафрас, сасарандаинол, е поврзано со намалени нивоа на воспаление. Во една студија објавена во Natural Product Research, оваа супстанца – заедно со 10 други соединенија во растението – покажа антиинфламаторни својства. Така, внесувањето на овој пијалок е поврзано со позитивно влијание врз функцијата на имунитетот и спречување на хронични заболувања. Воспалението е поврзано со патологии како рак, кардиоваскуларни болести и дијабетес.
Антипаразитски својства
Во студија споделена преку Natural Product Communications, екстрактот од сасафрас покажа ветувачки ефекти како антипаразитски агенс. Посебно помага во борбата против паразитот лајшманиоза, тропска заразна болест предизвикана од протозоата Лајшманија. Сè уште недостасуваат докази за овие ефекти. Сепак, наодите открија дека може да го убие паразитот без да влијае на блиските клетки.
Други можни придобивки од чајот Сасафрас
Во традиционалната медицина, домородните Американци користеле чај од сасафрас за многу други медицински цели. Овие апликации се проширија во Азија и Европа, каде што нивната употреба исто така станува популарна.

Според американската корпорација WebMD, придобивки од пиењето на овој чај се:
Подобрување на варењето
Намалување на треска
Здравствена заштита на уринарниот тракт
Контрола на кожни болести
Олеснување на оток на очите
Третман на исчашувања и модринки
Спречување на каснување од инсекти
Намалување на артритис и болести на зглобовите

Ризиците и несаканите ефекти од чајот Сасафрас
Во последниве децении, внесувањето на чајот сасафрас е извор на контроверзии, главно поради доказите за неговите негативни ефекти. Да бидеме попрецизни, сафролот, едно од неговите главни активни соединенија, е поврзано со токсични реакции и интеракции со лекови. Всушност, Американската агенција за храна и лекови (ФДА) ја класифицира оваа супстанца како „забранета“ за додавање или директна употреба како храна за луѓе. Причината? Студиите го поврзуваат неговото голтање со рак на црниот дроб и абнормален раст на клетките. Тоа е исто така поврзано со негативни кардиоваскуларни ефекти. Особено, една студија во Toxicology Letters забележува дека сафролот може да предизвика руптура на наслаги наслаги во артериите, што придонесува за акутни срцеви настани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *