Четири причини зошто вашите деца треба да слушаат приказни

Дали се сеќавате на бајките кои мајка ти или баба ти ги читаше и ти раскажуваше? Ова се некои од најтоплите и најнежните спомени кои секој човек ги носи со себе цел живот. Има нешто магично во слушањето приказни кога сте дете, дури и во денешно време кога заситеноста со информации е огромна уште од првиот ден на овој свет. Ако се прашувате дали времето на бајките поминало засекогаш затоа што живееме во свет со висока технологија, еве неколку причини зошто да не го лишите вашето дете од нив.

ЖИВОТНИ ЛЕКЦИИ
Бајките се создадени со цел да се пренесат низ генерациите лекции кои важат во секое време. Со нивна помош родителите можат да ги научат децата да прават разлика помеѓу доброто и злото, да ги почитуваат другите, да им помагаат на оние кои имаат потреба, да бараат љубов и разбирање во нивните односи и многу други важни принципи во животот. Секоја приказна пренесена низ годините им звучи магично на децата, но од неа тие несвесно учат да комуницираат со светот, а ова искуство е непроценливо.

ЛИЧЕН ПРИМЕР
Дали некогаш сте се препознале во една или друга измислена приказна, гледајќи го вашиот живот опишан во бајка? Звучи чудно, но всушност може да се објасни, бидејќи секоја приказна повторува нечие искуство навреме, украсено и збогатено со имагинацијата на авторот. А луѓето имаат горе-долу слични искуства и случки, па не е ни чудо што понекогаш се наоѓаме во нечија приказна. Ако му кажете на вашето дете дека бајката ви помогнала да донесете важна одлука во животот или ве научила на нешто, сигурно ќе го привлечете и неговото внимание.

РАЗВИВАЊЕ НА ИМАГИНАЦИЈАТА
Секое дете има богата имагинација која ние возрасните се обидуваме да ја канализираме уште од раѓање. Дисциплините и воспитувањето се несомнено неопходни, но важен е и талентот да се гледа животот на поинаков и колоритен начин. Бајките многу помагаат во тоа и природно ја развиваат детската имагинација, иако – или можеби поради – тие се полни со апсурдни ситуации и ликови (џуџиња, сирени и волци што зборуваат). Но, ајде, зарем не ги користиме истите тие ликови како метафори кога ќе пораснеме? Многу жени се свртуваат кон пишување бајки по породувањето во обид да се вратат на своето детско јас, да ѝ отстапат место на својата имагинација и повторно да се чувствуваат слободни. Затоа, не го лишувајте детето од оваа прекрасна можност да фантазира. Да, бајките не се од витално значење за развојот на детето, тие не се храна или лек за телото, туку се токму тоа за душата и имагинацијата.

НЕ ГО ТУБЕТЕ ГО ВРЕМЕТО ЧИТАЈЌИ
Ако немате време или енергија да читате за чудовишта, принцези и сето тоа, не се обвинувајте себеси. Животот денес не е како пред 50 или 100 години. Мајките работат, извршуваат работи, заработуваат пари, се грижат за деца и што ли уште не, и да, понекогаш немаат гориво да читаат долги приказни. Но, знаете – има кој да ве надмине во оваа задача. Кампањата „Топли приказни за спиење“ на Олимп е насочена токму кон вас, давајќи ви можност истовремено да ја добиете вечерната доза омилени народни приказни, а не сами да ги читате Голем број на приказни ќе бидат прераскажани во аудио формат и ќе бидат поставени на каналите на Олимп на YouTube, на Spotify и на Vbox.com каде што можете да му ги пуштите на вашето дете и бидете сигурни дека тие ја добиваат својата доза фантастични приказни и лекции, вие сте ја завршиле работата како родител – и во лесен и целосен начин, пригоден начин за двете страни, а приказните кои заспиваа илјадници деца низ годините ќе продолжат да постојат со текот на времето. И ако ви треба уште еден помошник – чаша топло млеко одамна е прифатена како пијалок за слатки соништа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *