Шарена селска туршија без вриење

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ

свежа зелка – 1 – 2 зелки
моркови – 10 бр.
зелени домати – 10 бр.

целер
Карфиол – 1 мала глава
црвени пиперки – 2-3 големи
МАРИНАТА
вински оцет – до ознаката

сол – 2,5 лажици.
шеќер – 3 лажици.
аспирин – 3 бр.
топла вода – до горниот раб

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА
Исчистениот зеленчук на покрупни парчиња и се меша во голема тава.

Се наполнија 2 големи и 2 мали тегли со завртки. Во малите теглички одоздола ставам оцет до линијата, по 2 аспирин, 1 лажица масло. сол и 1 лажица масло. шеќер.

Се полнат со сечкан зеленчук, се притискаат и се полнат до горе со топла вода, прво се полева со кутлач и се прелива теглата, па се полнат до врвот и се затвора со капак.

За големите користев 3 аспирин, 2 лажици. сол, 3 лажици шеќер, зрна црн пипер, оцет – малку под линијата.

Наполнете ги со зеленчук до врвот, притиснете надолу и покријте ги со топла вода до горниот раб.

Затворените тегли за кисели краставички се протресуваат малку и се оставаат со капачето надолу додека не се изладат.

2-3 дена се тресе и готово ја одржувате селската туршија кул!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *