Што е емоционална глад и како да се победи

Празничната сезона може да биде поттик за емоционална глад, но постојат различни начини кои можат да ви го одвлечат вниманието и да ве одведат на вистинскиот пат.
Емоционалната глад е еден од многуте начини за справување со тешките ситуации. Има и такви кои сликаат, такви кои се бават со спорт, кои се лутат и плачат, како и оние кои јадат. Иако звучи како клише од романтична комедија, има моменти кога поради копнеж по дом и топлина сѐ што сакате е да јадете.

Веднаш јадете и се чувствувате подобро, но не е познато дека ќе ви помогне да се справите со тагата (дури и на краток рок) и не ве учи како да се справите со анксиозноста или да користите емоционална интелигенција.Храната е пријатна само во одреден момент, не го допира коренот на проблемот, туку само површински го решава.
Значи, од каде доаѓа чувството дека сè ќе биде во ред додека ја консумирате вашата омилена (често и најнездравата) храна? Според медицинските публикации на Медицинскиот факултет на Универзитетот Харвард, постојат делови од мозокот кои реагираат на „награди“ во форма на јадење храна богата со масти или шеќер. Психолошките истражувања покажуваат дека наградните однесувања обично се повторуваат. Но, консумирањето оброци со шеќер во тешки времиња, познато и како емоционална глад, има само привремени здравствени придобивки. Иако постојат методи за враќање на емоционалната самоконтрола, за да ги примените, прво мора да ги идентификувате причините за емоционалната глад.

Причини за емоционална глад
Истражувањето на Харвард покажува дека емоционалната глад и анксиозното прејадување може да се запре со идентификување на проблемите што ги криеме од храната. Запрашајте се: „Дали ова ме смирува? Дали ова ме инспирира? Дали ми помага да се чувствувам подобро после напорниот ден? Препознавањето на овие модели на размислување ви помага да разберете како да поставите долгорочни цели за вашето здравје.
Идентификувајте ги вашите емоционални предизвикувачи
Како што е време на празници, така емоционалните двигатели што постојат во сечиј живот стануваат посилни. Од пропуштени љубовни паузи, тага поради загубата на саканите, губење на работа, до тага поради неможноста повторно да се соединиме со саканите поради пандемијата со COVID-19.

Ако можете да препознаете што предизвикува емоционална глад кај вас, тогаш полесно ќе го контролирате и ќе се чувствувате смирени за време на божикните и новогодишните прослави, кога емоциите се на врвот. Еден начин да го направите ова е да водите дневник за храна, во кој ќе ги запишете емоциите што ги доживувате додека јадете одредена храна.
Таквиот дневник не се користи за да се следи што и колку јадете. Тој е дизајниран да препознава шаблони и да развие стратегија за излез. На пример, понекогаш можете да јадете чоколадо затоа што го заслужувате по напорниот ден. Но, треба да запомните и дека заслужувате да се чувствувате здраво, да спиете добро и да го хидрирате вашето тело со пиење доволно вода во текот на денот.

Отфрлете се од емоционалната глад
Ако повремено јадете поради стрес, постојат начини да го намалите стресот преку јога, медитација и редовно вежбање. Не мора да правите енергични вежби: само одете на прошетка 5-10 минути и можете да се одморите од емоционалната глад.
Најдобрите активности за одвлекување на вниманието од емоционалниот глад можат да траат само 5 минути. Колку повеќе активности смислите, толку подобро! Универзитетот Харвард препорачува:

5 минути пешачење.
Седнете малку на отворено пред вашиот дом или на вашата тераса.
Танцувајте на вашата омилена музика неколку минути.
Поканете близок пријател и разговарајте малку.
Доколку ги испробате овие методи и не ви помогнат, тогаш можете да се обратите кај специјалист кој ќе ве води и ќе ве следи во вашата анксиозност. На овој начин ќе научите да водите здрав начин на живот во секоја смисла.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *