Што навистина лекува прополисот?

Од производите на пчелното производство за третман на одредени болести, може да се користи прополис направена од мед и дрвена смола, со која инсектите запечатуваат пукнатини во кошница. Прополисот има многу корисни својства – антимикробни, антивоспалителни, лековити, антиоксидантни .

Алергии
Научниците направиле студија и заклучиле дека прополисот ја намалува синтезата на хистамин од клетките во телото. Ова значи дека може да помогне во борбата против сезонските алергии.

Изгореници
Прополисот делува на изгореници не полошо од специјалните креми. Покрај тоа, има омекнувачки и смирена ефект.

Болести на мускулно-скелетниот систем на телото
Специјалните супстанции содржани во прополисот се способни да го забавуваат, па дури и да го запрат уништувањето на коскените клетки, а исто така помагаат во одржувањето на здравјето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *