Што не смеете да правите после секс?

Однесувањето после сексуалниот однос може да има сериозно влијание врз вашето здравје.

Сексуалната активност пружа задоволство, по што многумина се препуштаат на уживање, без да размислуваат за потезите што ги прават. Однесувањето после интимни односи игра голема улога за вашето здравје. Има голем број здравствени фактори кои треба да се земат предвид после сексуалната активност.

За да се заштитите себеси и личноста со која сте имале однос, важно е да не го правите следново:
Спиење во долна облека

По сексот, вашата кожа е топла и влажна благодарение на потта, вагиналниот секрет и спермата. Спиењето во долна облека ја задржува влагата, што ве става на ризик од габични инфекции. Доколку не ги забележите и не ги лекувате навреме, тие можат да бидат причина за посериозни болести.

Користење влажни марамчиња

Ако сте чувствителни на хемикалии како алкохол, глицерин, мириси и одредени масла, користењето влажни марамчиња после секс може да предизвика иритација бидејќи сте поподложни на проблеми со кожата после секс. Подобро е да ги избегнувате и наместо тоа да користите обична вода.

Миење на вагината со сапун

Можеби сте во искушение да ја измиете интимната зона со сапун, но вистината е дека вагината е орган што сам се чисти. Едноставно нема потреба да користите сапуни. Чистата топла вода треба да биде доволна за да ги отстрани сите течности.

Бричење на интимната зона

Поголема е веројатноста да развиете иритација ако се бричите веднаш по сексот, бидејќи за време на сексот, жените доживуваат зголемен проток на крв во пределот на гениталиите, што ги прави навистина чувствителни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *