Јадач на гревови- Најчудната професија

Првите Јадачи на гревот

Еден од основните принципи на кои се заснова целата христијанска религија е праведниците да одат во рајот, а грешниците во пеколот. Католиците веруваат дека за да добие ослободување за гревовите што ги направил, секој човек мора редовно да му се исповеда на свештеникот. Но, што се случува ако некој умре пред да го стори тоа? За многумина, одговорот на ова прашање беше исклучително јасен – неговата душа ќе биде заробена на Земјата или ќе биде испратена во Чистилиште. Поради оваа причина, на почетокот на 17 век, првите гревовци се појавија во Англија, Шкотска и Велс. Која била нивната професија? Едноставно кажано, тие ги „впиле“ гревовите на неодамна починатите за да им помогнат на нивните души да отидат во рајот. Необичен детал е тоа што традицијата на изведување вакви ритуали била зачувана до почетокот на 20 век.

Леб и сол
Кој бил вистинскиот ритуал што го правеле гревовците? Откако некој ќе умрел, неговото семејство ставало леб и мала чинија сол на неговите гради (во некои случаи наместо сол се користело млеко). Таму требало да останат некое време за да ги „впие“ неисповеданите гревови на покојникот. Тогаш гревовецот ги изел лебот и солта. Според извештајот од 1825 година во кој се опишува таков ритуал, семејството на починатиот веднаш по неговото завршување ги запалило сите садови и прибор што ги допрел гревовецот.
Според некои, првиот гревјадник во историјата не бил кој било, туку самиот Исус Христос, кој се жртвувал за да ги искупи гревовите на човештвото. Теоријата за која станува збор, иако црквата ја отфрлила, била многу популарна во 17 и 18 век. Други се на мислење дека професијата потекнува од традицијата на благородниците да им делат храна на сиромашните семејства кога ќе умре роднина. За возврат, членовите на дотичните семејства се обврзаа да се молат за душата на починатиот. Трети, пак, веруваат дека потеклото на оние што јадат грев е поврзано со паганските обичаи распространети во Античка Грција и Египет. Некои експерти ја поврзуваат необичната професија со ацтечката божица на порокот, страста и простувањето Тлазолтеотл. Според верувањето, ако мажот ѝ признае на смртната постела и признае какви зла направил во текот на животот, таа ќе му ја прочисти душата, „јадејќи ја целата нечистотија од неа“.

Заробена во очај
Професијата Јадачи на грев беше далеку од престижна. Луѓето кои се согласиле да се вклучат во тоа добро знаеле дека со секој извршен ритуал трупале се повеќе гревови. Освен тоа, гревовците не можеле да се исповедаат и да бараат прошка, бидејќи немале поим какви престапи направил покојникот што им помогнале да оди на рајот. Сепак, повеќето од нив беа толку очајни што не им пречеше да ги осудат своите души на вечно страдање сè додека добиваа храна за возврат. Не случајно оние што јаделе грев најчесто станувале питачи или пијаници. Некои споделија дека се занимаваат со оваа професија бидејќи гревовите што ги направиле во минатото биле премногу сериозни и нивните души повеќе не можеле да се спасат.

Отфрлен од општеството
Иако јадачите на грев им помагаа на луѓето и заслужуваа почит, тие беа третирани повеќе од грубо. Откако завршиле со ритуалот, семејствата на починатите редовно ги бркале од домовите, ги навредувале, па дури и ги удирале бидејќи се загрижени дека ќе бидат „загадени“ од нивното присуство. За волја на вистината, многумина го делеа мислењето дека практикувањето на оваа професија е еднакво на практикување црна магија. Поради оваа причина, повеќето гревовци беа избегнувани од општеството, па дури имаше верување дека не треба да се гледаат во очи, бидејќи тоа ќе донесе лоша среќа.

Црквата и гревовците
Односот на Црквата кон гревовниците беше крајно негативен, што не е особено изненадувачки – тие сепак ги заменија погребните ритуали што ги извршуваа свештениците. Поради оваа причина, секој што се обратил за помош кај претставник на предметната професија бил прогласен за еретик, богохулник или обожавател на сатаната. Самите гревовци биле екскомуницирани од Црквата, а во некои случаи биле апсени и погубени. Сето ова ги натера повеќето луѓе да ги користат нивните услуги во целосна тајност без да кажат никому за тоа. Голем број истражувачи сугерираат дека професијата настанала како чин на протест против Црквата и некои од нејзините злобни практики – како што е давање попустливост за идните гревови. Други се на мислење дека луѓето се обраќале кон гревовци кога немале доволно пари да повикаат свештеник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *