Љубезност – ризик за менталното здравје

Ниту едно добро дело не поминува неказнето, но експертите веруваат дека нашите добро поставени намери можат да направат повеќе штета отколку добро. Студиите открија дека сè поголем број од нас страдаат од замор од сочувство.

Тоа е кога ќе удриме во ѕид и нашите ресурси за емпатија стануваат целосно искористени.
Во една студија на MHA покажа, разбирливо со оглед на пандемијата, дека здравствените работници се во највисоката категорија на оние кои страдаат од замор од сочувство, со 52%. Но, не само оние кои се на првата линија ги чувствуваат исцрпувачките ефекти од преголемата емпатија.
Сум видел сè повеќе клиенти со замор од сочувство, особено во последните неколку години, објаснува животниот тренер и автор на „Како да правиш“, Жаклин Херст. Ковид дефинитивно го зголеми бројот на луѓе кои имаат замор од сочувство бидејќи повеќето од нас се нашле како ги поддржуваме оние околу нас, па дури и странците, можеби по цена на сопственото ментално здравје

Ризи фактори
Заморот од сочувство не е толку различен од достигнувањето исцрпеност на работа, туку е конкретно несакан ефект од помагањето на другите. Иако не мора да бидете Флоренс Најтингел за да бидете изложени на ризик. Секој може да стане изложен на ризик да развие замор од сочувство, без оглед на неговата професија или психолошка историја“, објаснува Џејд. Можеби веќе сте го доживеале, но не сте свесни што е тоа.

Правилно балансирање
За среќа, не мора да ги враќате вашите добри намери или да престанете да бидете љубезни за да го зачувате сопственото ментално здравје.
Со поставување на неколку клучни граници и одвојување време за грижа за себе, Џејд верува дека можеме да продолжиме со нашите добри дела без да ја загрозиме нашата среќа. Навистина е важно да одвоите време за саморефлексија – без разлика дали тоа е сам или со колега, пријател или дури и терапевт.
Погрижете се да вклучите грижа за себе и „џебови“ на застој во вашата дневна/неделна рутина за да се осигурате дека вашиот ум ќе се одмори од постојаното вклучување. Ова може да вклучува одвојување време за добро да се јаде, да останете хидрирани, да спиете доволно, редовно вежбање, внимателност или вежбање медитација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *