10 цитати кој ќе ти помогнат да постигнеш мир во умот

без оглед на тоа каква религија практикуваме или дали воопшто ја практикуваме, кое е нашето минато и нашата сегашна станица во животот, Буда создава и инспирира генерации кои се најдобрата верзија од себе, без оглед на тоа што биле порано. Дел од неговата мудрост е можеби најинтелигентната на светот, способна да менува животи. Со разбирање и анализа на неговата активност, можеме да научиме многу за тоа како да ги живееме нашите животи, извлекувајќи го максимумот од тоа. Мирот на умот е она што му е потребно на секој човек кој сака да живее мирен живот.
Еве 10 од најпознатите цитати на кои ќе ни помогнат да постигнеме душевен мир.

Сите грешки во животот се должат на умот. Ако умот се промени, ќе се промени и тие“. – Мораме да го промениме начинот на кој ги перципираме работите за да ги подобриме. Ако нашата мисла се промени, нашиот живот ќе се промени.
„Ние сме она што мислиме. Умот е сè“ – Исто како изреката што вели „ние сме она што мислиме“. Не можеме да очекуваме да бидеме добри ако не мислиме дека сме. Не можеме да успееме во животот ако внатрешно се сомневаме во нашиот успех. Ако се промени нашето чувство за себе, ќе се промени и нашиот живот.

„Да се ​​победиш себеси е многу поголем подвиг отколку да победиш некој друг“ – многу потешко е да разбереме што сакаме од животот и како се замислуваме себеси отколку да му помогнеме на некој друг да го направи тоа. Да се ​​пронајдеме себеси е еден од најтешките патишта по кои мораме да одиме бидејќи е многу комплициран, но ако стигнеме до крајот, ќе ја откриеме најдобрата верзија од себе.

„Ние сме она за што мислиме“ – Луѓето кои се плашат да ризикуваат или секогаш размислуваат за неуспех се оние кои најчесто не успеваат. Ако мислиме големи работи, големи работи ни се случуваат. Без разлика што мислат другите, можеме да бидеме што сакаме, се додека мислиме и веруваме во тоа.
„Вашата работа е да го пронајдете она што ве исполнува и да го вложите целото срце во тоа“ – ако тоа што го правите не ве тера да сакате да се будите секој ден, тогаш треба да го промените. Животот треба да биде исполнет со денови во кои треба да го правиме она што не прави среќни.

„Идејата за постоењето е да немаме страв. Никогаш не треба да се плашиме што ќе ни се случи ако останеме сами. Во моментот кога ќе научиме да бидеме сами, тогаш доаѓа вистинска слобода“ – стравот е работа што го спречува мнозинството луѓе да ги остварат своите соништа. Кога ќе го ослободиме умот од стравот, животот ќе ни се отвори. 7. „Не можеш да чекориш по својот пат освен ако не станеш“ – не можеш да постигнеш ништо во животот ако не ја вложиш целата своја душа во него. Мора да го изберете патот по кој сакате да одите во вашиот живот и да го дадете најдоброто од себе. Не можете да следите туѓ пат и да се чувствувате среќни.

„Најголемиот пораз во животот е да не бидеме најдобра верзија од себе“ – многу луѓе го кријат своето вистинско јас, плашејќи се што ќе мислат другите кога ќе ги видат. Оние кои не се плашат да бидат свои, најмногу успеваат во животот . Бидете свои, изразете ги своите чувства, следете го она што ве прави среќни и никогаш не плашете се. 9. „Нема да бидете казнети за вашиот гнев, ќе бидете казнети со вашиот гнев“ – оние кои живеат во љубомора или гнев, порано или подоцна ќе паднат во нивната замка. Не се лутете за работи што не можете да ги промените. Оние што можете – менувајте ги постепено, давајќи си цело време за учење. 10. „Оние кои живееле мудро, не се плашат од смртта“ – ако секој ден го поминувате максимално искористувајќи ја, нема да се плашите ако умрете утре. Ако вашите денови не прават да се чувствувате исполнето и исполнето, тогаш треба да го промените тоа. Оние кои не се плашат да умрат се оние кои научиле да живеат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *