20 НЕВЕРОЈАТНИ СОВЕТИ ОД ЕДЕН ОД НАЈДОБРИТЕ ПСИХОЗИ ВО СВЕТОТ: Најбрзиот пат до неуспех е да се расправате со сите

Ако мажот не може да каже ништо добро за себе, а сака да каже нешто, тој почнува да зборува лошо за другите
Михаил Литвак е доктор, психотерапевт и еден од најпознатите психолози на меѓународно ниво. Тој е и првиот човек кој развил систем наречен „Психолошко аикидо“ и првиот што го користел.

Според др. Важно е Литвак да ја разбере околината и самиот себе.

Следниве 20 совети од д-р Литвак ќе ви помогнат да решите многу животни ситуации:

1. Ако мажот не може да каже ништо добро за себе, а сака да каже нешто, почнува да зборува лошо за другите.

2. Каснете ја науката, а не грлото на соседот, ако навистина сакате да гризнете нешто.

3. Депресивната состојба му се дава на човекот, за да размислува за себе.

4. Никој никого не отфрла, само некој оди напред. Оној што паузирал, се смета себеси за отфрлен.

5. Ако мислиш добро за себе, зошто ти треба некој друг да мисли добро за тебе?

6. Правете што сакате, и не барајте дозвола. Нема да го добиеш.

7. Способноста добро да се сака и толерира самотијата е показател за духовна зрелост. Работиме најдобро кога сме сами.

8. Незрелата личност често знае, но не може. Зрелиот не само што знае, туку и знае како. Затоа, незрелата личност критикува, а зрелата дејствува.

9. Не го знам патот до успехот. Но, јас го знам патот до неуспехот – тоа е желбата да им се допадне на сите.

10. Не постои машка или женска логика, постои способност или неспособност да се размислува мудро.
11. Дали сакате да го знаете вашиот главен непријател? Погледни се во огледало. Борете се со него и другите ќе се распрснат.

12. Постигнете успех – навредите ќе поминат.

13. Пријатно е да се разговара со пријателите, корисно со непријателите.

14. Постои само една валидна причина за раскинување на врската и прекинување на работниот однос – неможноста за личен раст под дадените околности.

15. Треба да се дели само радост и со пријателите и со непријателите. Пријателот ќе се радува, а непријателот ќе се вознемири.

16. Не бркајте ја среќата, и ќе го најдете местото каде што таа живее. А среќата сама ќе те најде. Можам да ти кажам каде е твојата среќа – во тебе. А патот до него е максималниот развој на сите ваши способности.

17. Среќата е „нуспроизвод“ на правилно организираното дејствување.

18. Ако сакате некому нешто да му докажете, тоа значи дека живеете поради тоа на кого сакате да му докажете. Ако живееш за себе, тогаш нема потреба никому ништо да докажуваш.

19. Имагинација – тоа е гласот на нашите способности. Значи, не сонувам да пеам во операта. Немам ниту глас ниту слух. И ако фантазирав, соодветно на тоа, имагинацијата ќе ги поттикне моите способности. Поради тоа би се обидел да стигнам до операта. Треба само да размислите како да го остварите тој сон. Главната работа овде не е да се брза, тогаш соништата се остваруваат релативно брзо. Добро е кога човек може да го каже следново за себе: „Само се трудам да ги остварам моите соништа“.

20. Подобро е да се комуницира со добра книга отколку со празна личност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *