22 Мудри мисли кои ќе те замислат

Не можеме да гарантираме дека ова се најмудрите мисли што некогаш сте ги прочитале. Зависи од тоа колку е длабока вашата лична потрага по мудрост. Во секој случај, тие се вредни за читање, само за да ви послужат како потсетник и апел до сопствената мудрост. А храната за размислување е секогаш корисна. И инспиративно.
1. Почнете да го правите она што најмногу го сакате, токму сега. Животот нема да трае вечно. Го имате само овој момент, треперејќи како ѕвезда во вашата рака, а потоа се топи како снегулка. – Сер Френсис Бејкон
2. Ако ви останале само две парички, едната потрошете ја на леб за да ви даде живот, а другата потрошете ја на цвет за да му дадете смисла на тој живот. – Древна кинеска поговорка
3. Личноста која им верува на луѓето ќе направи помалку грешки од личноста која не верува во нив. – Кавур

4. Љубовта е се што имаме – единствениот начин на кој можеме да си помогнеме. – Еврипид
5. Човек никогаш не е толку среќен или несреќен како што се замислува.- Франсоа де Ла Рошфуко
6. Проценете го вашиот ден не според тоа колку ќе жнеете, туку според тоа што ќе посеете.

7. Еден сончев зрак е доволен да отфрли многу сенки. – Свети Фрањо Асишки
8. Не се прашувајте што му треба на светот. Запрашајте се што ве прави да се чувствувате живи, излезете и направете го тоа. Затоа што на светот му требаат луѓе кои живеат реално. – Харолд Витман
9. Дејството без знаење е фатално. Знаењето без акција е бескорисно. – Мери Брадестиот

10. Љубовта е како свирење на пијано. Прво треба да научите да играте следејќи ги правилата, потоа да ги заборавите правилата и да играте со срцето.
11. Сее мисла – жнее дејство; сее дејство – жнее навика; сее навика – жнее карактер; сееш карактер – жнееш судбина. – Вилијам Текери
12. Едноставноста на животот не значи дека треба да се помине во сиромаштија и беда. Доволно е да го имате она што ви треба, а да не го сакате она што не ви треба. – Чаран Синг
13. Трите најсуштински елементи на среќата се: нешто да се направи; некој да сака; во нешто да веруваш. – Александар Чалмерс

14. Никој не е толку мудар што нема што да научи од природата. – Едгар Кејс

15. Единственото нешто од кое треба да се плашиме е самиот страв. – Френклин Рузвелт
16. За да стекнете знаење, додавајте нешто секој ден. За да стекнете мудрост, отфрлете нешто секој ден. – Лао Це
17. Мудрите луѓе, дури и да не биле ограничени со закони, би живееле на ист начин. – Аристофан
18. Никогаш не го мешајте знаењето со мудроста. Првиот ви помага да искусите, а вториот – да живеете. – Сандра Керни
19. Шансата секогаш го фаворизира подготвениот ум. – Луј Пастер

20. Кој живее без глупост не е толку мудар како што мисли. – Франсоа де Ла Рошфуко
21. Ако самиот рај не е во тебе, никогаш нема да влезеш во него. – Силесиј
22. Молете се како сè да зависи од Бога, но работете како сè да зависи од вас. – Едгар Кејс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *