3 начина да изградите здрави навики за вежбање

Движењето е здравје. Редовниот тренинг и вежбање може многу да придонесат за подобрување на целокупното здравје, одржување на тежината, забрзување на метаболизмот, намалување на нивото на холестерол, шеќер во крвта. Тренинзите, па дури и лесните вежби помагаат да се изгради и развие мускулна маса, што е од големо значење за здраво одвивање на сите процеси во телото. Ако мускулната маса има предност пред масната маса, рамнотежата на функциите во телото се одржува многу похармонично.

Според Клиниката во Кливленд, вежбањето има повеќе од само позитивно влијание на физиката.Јазголемуваат продуктивноста, ја подобруваат менталната, менталната и емоционалната состојба, ја подобруваат функцијата на мозокот. Несомнено е дека вежбањето и редовната физичка активност се корисни за физичкото и менталното здравје. Но, премногу вежбање може да има спротивен ефект. Според Медлин Плус, тие дури можат да предизвикаат немир, анксиозност, замор, недостаток на енергија, повреди, сериозни проблеми со расположението, вклучително и депресија.

Ниту една активност не е корисна ако е претерана. Исто е и со тренинзите. Ако вежбате премногу, тоа може да има спротивни здравствени ефекти што ги барате. Премногу вежбање може да го доведе здравјето во сериозен ризик и да доведе до проблеми во различни области.
Според студиите од 2018 година објавени во „Дневник за зависности во однесување“, луѓето со нарушувања во исхраната најчесто злоупотребуваат вежбање, а потоа следат фитнес изродите и тинејџерите спортисти. Општо земено, тенденцијата за претерана обука е карактеристична за луѓето кои се посамокритични, перфекционисти, поединци кои бараат само себе, кои не се задоволни ниту со своите физички податоци, ниту со своите достигнувања. Негативните чувства и сомнежот во себе се исто така сериозен фактор зад злоупотребата на вежбање.

Ако сте зависни од физички напор, веројатно одите во теретана кога сте болни, кога сте повредени, ја игнорирате болката, не си давате време да се опоравите.

За среќа, постојат начини да изградите здрави навики за вежбање. Ова ќе ви помогне не само да постигнете многу подобри резултати, туку и да го задржите вашето здравје во оптимални граници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *