4 ментално штетни работи што им ги кажуваме на децата цело време

Децата имаат кревок мозок. Ако 10-годишниот Џими ја удри главата од бетон, тој ќе претрпи поголема повреда отколку што би имал неговиот 35-годишен татко под истите услови.

Повеќето од нас инстинктивно го знаат тоа. Она што често го игнорираме е фактот дека мозокот на децата не само што е физички покревок, туку и ментално. Грубите зборови кои таткото на Џими може да му ги каже, можат да останат со неговиот син со години.

Тие навидум безопасни зборови може да влијаат на неговиот психолошки развој далеку во неговиот возрасен живот. Она што следи е список на 4 ментално штетни фрази што децата премногу често ги слушаат.

„Премногу си чувствителен“.

Според психолозите, многу деца се раѓаат со по фино нагоден нервен систем. Како резултат на тоа, тие реагираат брзо и интензивно на скоро сè. Родителите на ваквите деца честопати грешат обидувајќи се да ја измијат таа чувствителност.
Со текот на времето, на овој начин се намалува нивната способност да сочувствуваат со другите. На крајот на краиштата, ако ги научат дека нивните емоции не се важни, зошто би помислиле дека се важни емоциите на некој друг?

Детскиот психолог Елинор Баше ги охрабрува родителите да ги слушаат и прифаќаат емоциите на детето, дури и ако не изгледаат логично.

„Тоа е животот“.

Кога вашето дете ќе се врати дома вознемирено затоа што неговата симпатија ја одбила неговата покана за танцување, може да биде примамливо да се каже: „Па, тоа е животот“. Она што ја сугерира таа фраза е: „Еј – твоето искуство тука не е ништо единствено, затоа проголтај го“.

Можеби е сосема соодветно ова да му се каже на 25-годишник под исти околности. Но, мозокот на детето физички не е во состојба да го сфати фактот дека нивните искуства не се единствени. Кога ќе им го кажете тоа, тие ќе се чувствуваат виновни, фрустрирани и збунети.
Наместо тоа, треба да го уважите нивното искуство и потоа да ја охрабрите нивната отпорност.

„Затоа што јас реков така“.

Разбирам. Малиот Џими одбива да спие во 20 часот, освен ако не знае зошто. Неговата мајка, нервозно вели: „Сакаш да знаеш зошто? Затоа што јас реков така “.

Тоа е ужасен одговор. Има тенденција да гради незадоволство кај децата затоа што ги принудува да прифатат догматско верување. Ова неизбежно ќе доведе до борба за моќ кога тоа дете ќе научи самостојно да излегува со одговори што го доведуваат во прашање авторитетот на нивните родители.
Наместо тоа, колку и да е фрустрирачко, зошто да не одговориме само на прашањето? Мислам, вашите родителски твоите се засноваат на логика – зошто да не го споделиш тоа со твоето дете? Тоа ќе им помогне да разберат дека, понекогаш, авторитетот навистина знае најдобро.

„Замолчи“.

Децата од многу рана возраст учат дека фразата „замолчи“ е замислена како навреда. И да се соочиме – последниот што треба да навредува дете е неговиот родител. Сега, има шанси дека имате многу добра причина да му кажете на вашето дете да ‘замолчи’.
Таа причина е веројатно дека ви е преку глава од се. Се случува. Вашето дете не престанува да го пее Џастин Бибер и навистина е фрустрирачки. Но, наместо да им кажете да замолчат, зошто да не им објасните – еј, мама имаше долг ден и навистина би ценела малку тишина?

Уште подобро, дајте му на вашето дете шанса да ја испушти целата бучава што ја сака и кажете му дека во ‘X’ време, треба да биде тивко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *