5 знаци дека сте емоционално интелигентна личност

Сите сме слушнале за емоционална интелигенција, но дали сите ја имаат? Според западните психолози, мора да поседуваме одредени основни квалитети за да можеме да се наречеме емоционално интелигентна личност. На пример, како успеваме да се заштитиме во конфликтни ситуации. Дали се препуштаме на гневот и негативните емоции или успеваме да се наметнеме на начин што и ќе го изрази она што го чувствуваме и ќе и покаже на другата страна дека не дозволуваме такво однесување.

Кои се другите знаци дека можеби сте емоционално интелигентна личност?

Можете да покажете сочувство кон другите
Колку повеќе личноста е во контакт со сопствените емоции, толку подобро ќе може да се поврзе со другите. Емоционално интелигентните луѓе имаат чувство за тоа колку различни и тешки можат да бидат ситуациите во кои се наоѓаме. Токму затоа тие можат да пружат соодветна поддршка наместо да ги игнорираат чувствата на другите. Друг знак дека сте емоционално интелигентни е дека се грижите за тоа како вашите постапки влијаат на луѓето и правите се што можете за да не ги повредите.

Ти ги избираш зборовите
Емоционално интелигентните луѓе учат да бидат многу внимателни и паметни во изборот на зборови и реакции, особено во критични ситуации. Западните експерти велат дека овој тип на личност никогаш не вели „Знам како се чувствуваш“.

Тие знаат дека никогаш не можат целосно да разберат како се чувствува некој друг. Сепак, тие секогаш се трудат да го изберат својот вокабулар за нивната порака да биде примена правилно. И да, и емоционално интелигентните луѓе се лутат, понекогаш го креваат гласот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *