5 начини да избегнете конфликти и скандали во вашата врска

Конфликтите и расправиите во врската се нешто што не може целосно да се избегне, а не е секогаш потребно. Во спорот се раѓа вистината, вели мудроста на старите Римјани. Но, ако се карате премногу и премногу жестоко, тоа може многу да ја влоши вашата врска, дури и да ја доведе врската до крај.

Затоа да се биде во добри односи дури и кога се карате е исклучително важно за врската. Постојаното непријателство еден кон друг ја уништува врската, ја отежнува, понекогаш дури и неподнослива, влевајќи напнатост и негативни чувства кон партнерот.

Како да ги направите вашите конфликти поподносливи? Како да се расправате помалку?
1. Не чувајте ги своите емоции скриени од партнерот
Кога метете проблеми под тепих, нормално е тензијата да се зголеми до точка на вриење. Тогаш конфликтите се пожестоки бидејќи премногу сте насобрале. Кажувате работи за кои подоцна се каете. Извлекувате аргументи од одамна заборавени и минати ситуации, кои, сепак, сте ги сокриле во мислите и сега алудирате на нив. Сето тоа се погрешни стратегии кои ги влошуваат конфликтите и врската.

2. Смирете се пред да разговарате за некој проблем

Кога сте погодени, секогаш е лоша идеја да започнете да разговарате за некој проблем. Пред тоа треба добро да се смирите, да размислите што ќе кажете, што точно е проблемот и да размислите за можните решенија. Дури тогаш започнете расправија ако треба, но не правете го тоа додека сте лути.

3. Определете ја причина што доведува до конфликти
Без оглед на причината за појавата на конкретниот спор или конфликт, секогаш постои исконска желба, борба за превласт, што е главниот двигател на недоразбирањата меѓу партнерите во двојката. Секој сака да биде во право. Секој сака неговото мислење да биде слушнато, прифатено и да се спроведуваат неговите правила, повеќе или помалку. Некои луѓе имаат посилно его од другите. Сепак, тоа не го спречува зголемувањето на степенот на напнатост кај луѓето со помалку изразено его.

4. Обидете се да не бидете премногу критични или одбранбени
Екстремите се штетни. Ова се однесува на секоја комуникациска ситуација, особено на конфликти. Ако одите во крајности, ризикувате да ја влошите врската со текот на времето. Прекумерната критика е понижувачки елемент на комуникацијата. Ако постојано го напаѓате партнерот со критики, не очекувајте засекогаш да го трпи тоа. Ова е обично рецепт за прекинување на врските. Заземањето на одбранбена позиција каде што никогаш немате мислење е исто така меѓу предусловите што ги оштетуваат односите.

5. Не се стремете да победите во кругот по секоја цена

Ако секогаш се обидувате да го тврдите своето мислење, бидете во право во расправијата, победите во борбата и втријте го носот на партнерот, немојте да се изненадите ако со текот на времето се отвори поголема празнина меѓу вас. Ова е еден од сериозните предуслови за прекин на врската. Избегнувајте такво однесување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *