5 придобивки од планкот

Планк го подобрува балансот на телото

Планкот е една од најефикасните вежби кои го затегнуваат и обликуваат целото тело. При изведување на штица со сите нејзини модификации се напрегаат сите мускулни групи, што има многу придобивки за целото тело. Ако редовно правите штици, целото тело ќе ви се заблагодари бидејќи ефикасно согорувате маснотии додека ги затегнувате сите мускулни групи.

Кои се главните придобивки од штиците за да ја правите оваа вежба секој ден?

Штиците го зајакнуваат целото тело

Ако сакате да правите вежби кои се насочени кон сите мускулни групи, штицата е една од нив. Ако веќе не сте внеле штица во вашата рутина за вежбање, направете го тоа. Благодарение на штиците ќе го затегнете целото тело и ќе обликувате убави мускули, притоа согорувајќи го вишокот маснотии.

Штиците го подобруваат држењето на телото

Правилно изведување на штица е добра стратегија за подобрување на држењето на телото. Ако се обидете да ја правите штицата правилно, тоа ќе ви помогне да го подобрите и вашето држење на стоење и седење.

Штиците помагаат да се намалат болките во долниот дел на грбот

Правилното извршување на штиците позитивно влијае не само на држењето на телото, туку и на затегнувањето на грбот и стомачните мускули. Ова е од големо значење за правилно одржување на долниот дел на грбот и намалување на болката во него. Ако имате проблеми со долниот дел на грбот, штицата е вашата вежба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *