5 трикови со кои не само што ке заштедите пари но и лесно да го загреете домот, дури и ако немате изолација

Оваа зима сите се плашиме колку пари ќе треба да платиме за сметките за парно. Вистина е дека неодамна некои експерти се обидуваат да ги уверат граѓаните дека бројките веројатно нема да бидат толку застрашувачки, но сепак многу од нив сè уште имаат чувство на вознемиреност.
Постои начин да го загреете домот лесно и брзо без да трошите дополнителни пари за греење и климатизација.

Фолија
Не зборуваме за најлон, туку за алуминиум. Ставете го на ѕидот зад радијаторот. Тоа ќе ја рефлектира топлината и вашата соба ќе се загрева многу побрзо и подолго.

Вклучете го вентилаторот
Точно! Вентилаторот не го лади воздухот, туку го создава неговото движење. Ставете го свртен кон грејачот и вклучете го до максимум. Тогаш многу брзо ќе го рашири топлиот воздух низ собата.

Променете ги листовите.
Точно! Не ви кажуваме да се обложувате од едниот – другиот, туку да се обложите на пешкири. Тие ве греат и нема да морате да лежите во ледена постела и да замрзнувате.

Дајте му шанса на сонцето да влезе во вашиот дом
Ако живеете на север, тогаш немате среќа, но ако локацијата ви дозволува, можете да видите сончева светлина дури и во зима. Ова може да ја загрее просторијата барем до зајдисонце, а потоа можете да ја задржите температурата надолу со пуштање на завесите за затемнување на вашиот прозорец.

Запалете ги свеќите
Не само за естетика. Топлите ароми на цимет и ванила физички се загреваат, а светлината на свеќата не е мала и дава малку топлина. Освен тоа, свеќите создаваат атмосфера, а каде сме во зима без неа?

Гответе ја храната во рерната
Така барем ќе ја загреете кујната, каде што можете да се соберете со семејството и да јадете нешто вкусно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *