5 чекори како полесно да простиме и заборавиме за се што се случило

Не е лесно да се прости и заборави. Но, ќе се чувствувате среќни што нема да ги носите раните или лузните на луѓето кои ве повредиле. Акциите како простување и заборавање не се едноставни и директни процеси. За да продолжиме понатаму и да уживаме во животот максимално, мора да научиме да им простуваме на луѓето кои нè повредиле во минатото и да продолжиме понатаму. Самото простување не е едноставна работа. Кога ќе почнете да се откажувате од она што ве повредило, тогаш почнувате да заздравувате. Ќе ви биде олеснување да не морате да ги носите раните или лузните од нештата што ве повредуваат. На крајот на краиштата, доволно е што мораше да ја издржиш болката првиот пат. Зошто да продолжиме да го криеме и да му ја даваме важноста што ја нема? Зарем не е доволно што го доживеавте и издржавте од моментот кога се појави? Зошто да продолжите да се враќате на болката?
Започнете го третманот еднаш засекогаш. Навистина е потребна храброст, љубов и разбирање.
Еве пет чекори како да простите, да заборавите и да продолжите со животот.

1. Простување и заборавање за подобар живот
Треба да разберете дека личноста која ве повредила всушност влијае на вас. Признајте дека ако одлучите да му простите на оваа личност, тоа е затоа што го заслужувате тоа. Не се работи за личноста која ве повредила, туку за фактот дека правилно се однесувате кон себе со тоа. Акумулирањето на оваа болка само ќе направи да се чувствувате лошо, огорчено и огорчено. Треба да се обидете некако да се справите со вашите чувства за да ви биде искрено простувањето. Пред се, останете смирени за да избегнете гнев и да управувате со стресот. Обидете се да смислите нешто мирно. Можете да помислите на личност со која сте блиски и сакани или да ги замените негативните слики со позитивни.
Не ја негирајте ситуацијата или избегнувајте ја. Справете се со тоа и дајте му го заслуженото значење без емоционалниот багаж што го носевте во минатото.

2. Одлучете дали навистина сакате да продолжите понатаму без да простувате
Овој чекор е многу важен. Мора да размислите многу внимателно и да визуелизирате како да се откажете од проблемот и да се посветите на него. Запомнете дека помилувањето не е заборавање бидејќи има прашања во врска со тоа што едноставно нема да ги заборавите. Ветете си дека овие проблеми нема да ви се мешаат во животот и ќе ви овозможат да го живеете животот во сегашноста без лутина. Простувањето не е за оној кој ве повредил. Тоа е незаменливо и средство за подобрување на вашиот живот. Вие сте сопственик на вашите постапки и само вие сте одговорни за вашите одлуки. Не смеете да дозволите личноста која ве повредила да има моќ над вас. Изборот на помалку болниот начин и надминувањето на пречките не значи дека треба да се вратите кај таа личност и да ја продолжите вашата врска или да го оправдате она што таа личност го направила.

3. Изразете како се чувствувате – клучен чекор во простувањето и заборавањето
Неопходно е да се ослободите од чувствата и да ги ослободите чувствата кон личноста која ве повредила. Тоа не значи дека треба да имате конфронтација што дури ќе доведе до полош проблем. Запомнете дека сè што правите е за себе. Пред да разговарате со оваа личност, прво треба да ги разјасните вашите идеи и да размислите што ќе кажете.
Обидете се да не задржувате ништо додека не почувствувате олеснување. Објаснете зошто се чувствувате толку лошо или запишете што ви се случило: лутина, горчина и тага. Не е важно дали претерате. Важно е да ја изразите целата своја болка. Не мора да го испраќате писмото до личноста која ве повредила. Ова писмо што го пишуваш е за да ја отстраниш болката, да ја изгориш или да ја фрлиш.
Не се омаловажувајте. Важно е да бидете свесни за фактот дека заслужувате да ве третираат со почит. Препознајте и изразете ги сите негативни аспекти што ги чувствувате за оваа личност.

4. Прифатете ги вашите грешки
Во вас се кријат многу болни емоции кои ве спречуваат навреме да простувате. Овие емоции се тага, понижување, отфрлање и измама. Важно е да го прифатите ова и да се обидете да се ставите на местото на другиот. Понекогаш претерано судиме и не размислуваме што би направиле во истата ситуација. Можеби тоа ќе биде нешто што не сакате да го правите, но ќе биде неопходно. Ништо не задржувајте и ништо не прашувајте. Размислете за други ситуации кога сте се чувствувале исто. Размислете дали тоа што се случи вреди за важноста што му ја придавате. Не мора да ги споделувате вашите вредности, мислења или начин на размислување или чувство. Тоа не значи дека се обидувате да оправдате нешто.
Мора да разберете дека луѓето се подобри од грешките што понекогаш ги прават.

5. Напуштање на ситуацијата
Први чекори. Одете напред и не гледајте назад. Мора да разберете дека самото простување не се случува од ден на ден. Тоа е процес што треба да го совладате. Времето кое е потребно за да се заврши овој процес зависи од личноста.
Само вие знаете колку време е потребно за да продолжите понатаму и да простите и да заборавите на сè што се случило.
Не држете се до болката, туку дајте си време да простите и да заборавите.Само треба да се соочите со таа личност и да кажете: „Ти простувам“. Тогаш ќе почувствувате дека се е подобро и ќе се чувствувате слободни. Запомнете дека простувањето е процес кој ќе ви овозможи да продолжите понатаму без никакво дејство или некоја личност да влијае на вас. Вие, вашите идни врски или вашиот сегашен живот.

Дали сте се обиделе да простите и да заборавите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *