6 Климатски промени кои “Веројатно” ќе бидат надминати

Сегашните стапки на затоплување ќе ја изложат Земјата на ризик да премине шест „опасни“ климатски пресвртни точки, според новата анализа. Преминувањето на овие прагови би ги нарушило системите на Земјата, предизвикувајќи колапс на ледените плочи и губење на коралните гребени. Научните коментатори претходно изјавија дека достигнувањето до таква точка би било „климатска вонредна состојба“. Истражувачите анализирале докази за клучни точки од 200 неодамнешни трудови.

Тие сметаа:
На која температура би се достигнале превртните точки
Какви влијанија би имало за другите системи на Земјата
Во кои временски рокови ќе се почувствуваат влијанијата.

Истражувањето, засновано на податоците објавени од 2008 година, покажа дека при сегашните нивоа на глобално загревање светот веќе е изложен на ризик да предизвика шест опасни климатски пресвртни точки, а ризиците се зголемуваат со секоја десетина од степенот на затоплување.
Климатскиот тракер проценува дека дури и под оптимистичко сценарио доколку се постигнат сегашните глобални климатски цели, светот ќе забележи просечно затоплување од 1,8.
Идејата за „врвни точки на климата“ првпат беше воведена од страна на климатската научна група на ОН, Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC), пред две децении. Доколку се вкрстат тие би можеле да предизвикаат значителна промена во начинот на кој функционираат системите на Земјата, што ќе влијае на океаните, временските услови и хемиските процеси, кои би можеле да бидат „неповратни“, велат ОН. Откако ќе се премине критичната точка – или „превртена“ – дефектот на системот е самоодржлив, така ќе продолжи дури и ако нема дополнително затоплување. Ова е само-овековечено: малку како топката да се спушти на врвот на ридот и да почне да се тркала надолу и да не може да запре.
Неповратна каскада
Во тоа време се сметаше дека превртните точки ќе бидат надминати само ако глобалните просечни температури се зголемат на повеќе од 5 целзиусови степени. Но, оттогаш има се повеќе докази дека овие прагови може да се надминат многу порано.

Според истражувањето објавенотоа се:
Уривање на ледената покривка на Гренланд.
Уривање на ледената покривка на Западен Антарктик.
Колапс на океанската циркулација во поларниот регион на Северен Атлантик.
Коралниот гребен изумира на ниските географски широчини.
Ненадејно одмрзнување на вечниот мраз во северните региони.
Нагло губење на морскиот мраз во Баренцовото Море.

Дејвид Армстронг Мекеј, од Центарот за отпорност во Стокхолм, Универзитетот во Ексетер и Комисијата за Земјата, рече дека одредена дестабилизација што му претходи на дефект на системот веќе почнува да се забележува во поларните региони. Гренланд и Антарктикот моментално губат мраз шест пати побрзо отколку пред 30 години, а ледената покривка на Гренланд континуирано се намалува во последните 25 години поради климатските промени, според ОН. И покрај тоа што не се очекува да се активираат некои други „пресвртни точки“, како што е умирањето во Амазонската прашума, освен ако глобалните температури не се зголемат за 3,5 Целзиусови степени, сите овие системи се поврзани. Значи, штом еден систем ќе почне да пропаѓа, може да ја зголеми веројатноста за колапс на други.

Повеќе точки на превртување
Коавторката Рикарда Винкелман, истражувач во Институтот за истражување на климатските влијанија во Потсдам и член на Комисијата за Земјата, рече: „Поважно е тоа што многу елементи на превртување во системот на Земјата се меѓусебно поврзани, што ги прави каскадните превртувачки точки сериозна дополнителна грижа“. На пример, ако има помали или помалку ледени плочи и морски мраз, тогаш помалку од сончевата енергија се рефлектира што доведува до дополнително глобално затоплување. Покрај идентификувањето на овие повисоки ризици, тимот исто така сугерираше дека листата на потенцијални пресвртни точки може да се зголеми од девет на шеснаесет. Тимот работеше со палеоклиматски податоци (климатски услови пред илјадници години), тековни набљудувања и резултати од климатски модели за да ги направи овие нови идентификации. Но, некои претходно сметани точки на пресврт, на пример, јужната осцилација Ел Нињо се отстранети поради недостаток на докази.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *