7 работи што никогаш не треба да се чистат со сода бикарбона

Содата има многу квалитети што се користат во домаќинството. Помага при чистење и природна дезинфекција. Сепак, сода бикарбоната е абразивна и може да оштети некои површини. Тоа е во основа онаа што се покажува како неповолна за некои предмети и ткаенини во домот.
Што да не се чисти со сода?

Стакло

Миењето прозорци со сода не е добра идеја. Чистењето на сите стаклени површини со сода бикарбона ги оштетува, ги остава остри и ја нарушува нивната текстура. Ова е многу видливо особено на огледалата.

Алуминиум

Нема проблем да ги миете садовите од алуминиум и тавите со сода бикарбона, но многу е важно да ги исплакнете добро потоа. Алуминиумот лесно се оксидира, предизвикувајќи оштетување и обезбојување на нејзината боја, што ќе стане кафеаво. Ако добро исплакнете по употреба на сода, овој проблем нема да се појави.

Плотната на шпоретот
Употребата на сода бикарбона на плотната на шпретот за готвење е штетна за површината. Може да изгребе и да остане линии на неа, во кои можат да влезат нечистотија и храна – бактериска околина. Покрај тоа, содата може да остави тенок слој бел остаток на површината. Тие можат успешно да се отстранат со комбинација на оцет и лимон.

Мермер
Никогаш не нанесувајте сода бикарбона на мермерни табли и површини. Со текот на времето, тоа му штети на нивото навлаки, дозволувајќи им на нечистотијата да влезе во пукнатините, од една страна, а од друга страна, мермерот добива ослабува сјајниот ефект на полираната површина.

Дрвен мебел
Содата е премногу агресивна за дрвото. Може да предизвика голема штета и на лакираното и на нетретираното дрво.

Античко сребро
Сода е одличен начин за чистење и полирање на сребрен накит и прибор, но не добар за накит кој е изработен од старо/античко сребро. Бидејќи сода бикарбоната е премногу абразивна, го отстранува патилниот слој формиран на антички сребрените предмети, уништувајќи го нивниот слој.

Пластични артикли, техника
Содата може сериозно да ја оштети тастатурата, глувчето на вашиот компјутер и другите предмети направени од пластика. Не е добра идеја да се користи за чистење на овие површини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *