8 работи кои ќе ви помогнат полесно да се справите со депресијата

Справувањето со депресијата може да изгледа како застрашувачки предизвик. Сепак, постојат многу активности за самопомош кои се многу поддржувачи во потрагата по сопствена благосостојба.
Има широк спектар на активности за самопомош кои ќе ви помогнат да се справите со депресијата. Ова нарушување е сложено и важно е да знаете како да го препознаете за да изберете соодветен пристап. Сепак, важно е да се има предвид дека понекогаш одредени ситуации може да се „банализираат“ кога не ги користиме вистинските термини за нив. На пример, колку пати сте слушнале некој да каже „Јас сум во депресија“? Веројатно доста. И секако не секогаш се работи за ова нарушување како такво. Значи, што навистина се брои како депресија? Да ги погледнеме главните клинички манифестации на оваа состојба и кои активности можат да му помогнат на лицето да се справи со тоа.

Што е депресија?
Секој третман започнува со објаснување за тоа што навистина се надевате дека ќе успее. Дури и ако личноста може многу добро да ги опише своите симптоми, тој или таа не може секогаш да ги интегрира во една целина и да разбере како тие се хранат и влијаат едни на други.Бидејќи ова е феномен колку што е комплексен колку што е универзален, психоедукацијата е клучна кога станува збор за депресија. Во оваа смисла, важно е да се знае дека тоа е нарушување на расположението во кое најтипичните знаци се поврзани со чувството на тага, апатија, безволност и губење на интерес.Се разбира, сите ние сме се чувствувале вака во одреден момент од животот. Меѓутоа, депресивната состојба се карактеризира со нарушување на функционирањето и секојдневниот живот на личноста и со хроничноста и интензитетот на симптомите. Не е само „имање лош ден“.

1. Вежби
Една од најдобрите активности за самопомош за справување со депресија е физичката активност и спортот. Тоа е затоа што го стимулира ослободувањето на супстанции поврзани со благосостојбата.
Затоа е важно неколку пати неделно да се посветувате на движење. Можно е да изберете од многу различни активности, почнувајќи од бавно темпо одење до часови по танц.
2. Активности за самопомош за депресија – грижете се за вашето тело
Во однос на претходната точка, мора да бидеме свесни дека телото е храм. Занемарувањето на дотерувањето, хранењето и другата грижа ќе го земе својот данок. Депресијата има физичка врска надвор од когнитивното и емоционалното.Значи, иако понекогаш изгледа тешко, важно е да се погледнеме во огледало и да сфатиме дека уредноста и грижата се речиси сведоштво за мислите што се во нашите умови.

3. Внимавајте како зборувате со себе
Многу луѓе со депресија си велат дека се неуспешни, дека нивните животи се бесмислени и дека се неважни. Тие си го повторуваат тоа толку многу што нивниот мозок на крајот ги слуша овие пораки. За да се справите со депресијата, важно е да научите да се однесувате кон себе со добрина и љубов. Разберете ги тешкотиите, но и научете да верувате во своите способности.
Почитувањето започнува од самите себе, а разбивањето на негативната спирала на лоши мисли и укор е мал чекор до одличен почеток. Затоа, наместо да ги повторувате вашите грешки или слабости, подобро е да ги признаете вашите достигнувања и вашите напори да се подобрите. Активности за самопомош за депресија – побарајте помош. Не мора сè да решавате сами. Во моменти кога се чувствувате дека не можете да продолжите, најдобро е да побарате помош. Можете или да се консултирате со професионалец за да започнете со третман или да разговарате со пријател или член на семејството. Барањето помош е вреден и неопходен ресурс што не треба да се занемари.

5. Барајте моменти на среќа и благосостојба
Секогаш е можно да ги вклучите среќата и благосостојбата во вашиот секојдневен живот. Можеби депресијата ве натера да заборавите кога последен пат сте почувствувале радост. Сепак, не се работи за доживување на „големи настани“. Наместо тоа, се работи за ценење на малите задоволства од секојдневниот живот. Дали ви се допаѓа музиката? Ако е така, поминете барем 10 минути лежејќи за да уживате во омилените песни. Дали ви се допаѓа фотографијата? Одвојте 15 минути за да фотографирате за време на вашата дневна прошетка. Не се работи за правење нешто ново или смело, туку за правење на она што е во близина. За денови кога е тешко да се чувствувате добро, можете да чувате листа на вашите „топ 30 велнес активности“ со пријатни активности што треба да ги правите еден месец. Идеално, можете да ја направите оваа листа според вашите интереси, но можете да пробате и „стандардна“ листа или некој друг за да ви помогне да се справите со други работи.
6. Активности за самопомош за депресија – водете дневник
Добра идеја е да се води „дневник за депресија“. Нема мамење овде! Не се работи за тоа да се претвори во „црна“ животна приказна, туку да научите да го контролирате времето што го поминувате на темни, опсесивни мисли наспроти здрави.
Така, можете да одлучите дека ќе потрошите 25 минути дневно за полнењене на дневникот, на пример: 8 минути може да се посветат на вашата „катарза“ и пишување за непријатноста. Сепак, преостанатите 17 минути ќе се искористат за да се истакне што сте постигнале тој ден, како сте се чувствувале за тоа и да ги признаете вашите достигнувања.

7. Вежбајте техники за релаксација и дишење
Вежбите за истегнување и оксигенација на телото многу добро функционираат за да го смирите умот, да се поврзете со мир и да одвоите малку време за пауза. Запалувањето свеќа или топла бања исто така може да биде корисно.
8. Обидете се да ги стабилизирате циклусите на спиење
Во присуство на депресија, можно е да спиете премногу часови или, обратно, да имате проблеми со спиењето. Важно е да имате соодветна хигиена на спиење, која ги вклучува следните мерки:
Одржувајте строга рутина за спиење и будење
Избегнувајте консумирање кофеин
Оставете ја технологијата настрана најмалку два часа пред спиење

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *